Crima si pedeapsa la Spitalul din Vaslui! Tineri morti sub anestezia unui medic septuagenar

Anunturi din presa, legi, proiecte de lege
Anunturi din presa, legi, proiecte de lege

La Spitalul Judetean de Urgenta (SJU)  din Vaslui, Aurel Zabolotnii, unul din cei trei medici anestezisti, este in atentia organelor de ancheta dupa ce in mai putin de doua saptamani doua persoane au murit, cel mai probabil, din cauza anesteziilor facute de acesta.

Doinita, o adolescenta de 16 ani din comuna vasluiana Codaiesti a murit, sambata dupa-amiaza, la Spitalul de Urgenta Vaslui, in urma unei operatii de apendicita si de extirpare a unui chist ovarian, dupa ce medicii au decis sa prelungeasca perioada de anestezie, fata intrand in stop cardio-respirator.

Potrivit conducerii SJU Vaslui, adolescenta a ajuns la spital pentru o operatie de apendicita. In timpul desfasurarii interventiei chirurgicale, medicii au constatat ca fata are si un chist ovarian, astfel ca au decis sa prelungeasca perioada de anestezie pentru a-i putea extirpa si chistul respectiv. Incidentul vine la o saptamana dupa ce un barbat de 29 de ani din localitatea vasluiana Feresti, a murit la scurt timp dupa ce i-a fost administrat un anestezic de catre medicul specialist de la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, inainte de o operatie de hernie de disc.

Este vorba de medicul Aurel Zabolotnii, un medic de 69 de ani care inca profesa, tocmai pentru a suplini lipsa de medici anestezisti.

Trei anchete paralele

Atat rudele primului barbat decedat, cat si cele ale fetei de 16 ani au facut plangere la Colegiul Medicilor, acuzandu-l pe Aurel Zabolotnii de malpraxis. „Ieri am primit sesizarile, de acum strangem documentele pentru a incepe ancheta cu medicii implicati in aceste cazuri. Avem nevoie de documentul medico-legal pentru a depista cauza. Doctorul a avut o cariera  foarte buna, care s-a incheiat neplacut, dar astea sunt riscurile meseriei. E foarte greu de spus ce s-a intamplat pentru ca in amblee situatii vorbim despre pacienti tineri, fara complicatii care pot duce la moarte. Daca se stabileste ca este caz de malpraxis din vina lui, risca suspendarea din activitatea medical”, a spus vicepresedintele Colegiului Medicilor din Vaslui, Mircea Zavate.

Pe langa Colegiul Medicilor, atat conducerea spitalului, cat si la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui s-au demarat anchete paralele.  „La Inspectoatul de Politie a Judetului Vaslui au fost primite doua sesizari cu privire la decesul minorei din Codaesti. Prima a fost primita de la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, iar cea de-a doua vine de la tatal minorei care a dorit inceperea cercetarilor pentru a depista cauzele decesului. Politisii Serviciului de Investigatii Criminale au inceput cercetarile, fiind dispusa si necropsia la Serviciul de  Medicina Legala Vaslui”, a declarat Mihaela Struab, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului  Vaslui.

Rudele fetei vor ca medicul sa plateasca

Plina de durere, mama Doinitei abia daca putea sa se mai tina pe picioare cand medicii i-au dat vestea ca fata ei a murit. Atat mama copilei decedate, cat si sora acesteia au lesinat in momentul in care au aflat de tragedie. „Am adus-o la spital pe picioarele ei si o iau in patru scanduri. Era o fata ca o floare. Ce ma fac eu acum? Fata nu s-a mai trezit, isi dadea ochii peste cap avea piciorusele galben-verzi si mi-am dat seama ca ceva nu e in regula. Eu ca eu, dar sotul este in Belgia cu baiatul, cand vine, nu stiu, cred ca face moarte de om”, ne-a declarat cu ochii in lacrimi Liliana Damian, mama adolescentei.

Medicul acuzat a demisionat

Dupa aceasta a doua anestezie nefericita, medical Aurel Zabolotnii a demisionat. In aceste conditii, conducerea spitalului vasluian spune ca exista  riscul ca linia de garda sa se inchida. In acest moment, cu tot cu medicul Zabolotnii, la SJU Vaslui erau trei medici anestezisti, din care unul era in concediu. „Dupa demisia domnului doctor am ramas cu doi medici anestezisti care sa asigure anestezii la tot spitalul. Trebuie sa stiti ca ei nu asigura numai anestezia, ci si terapia intensiva in tot spitalul. Domnul doctor Bologa este in spital de vineri, de 72 de ore. Am solicitat chemarea din concediu a doctoritei Filip. Suntem in situatia ca linia de garda de pe anestezie sa pice. Dat fiind ca spitalul nu putea asigura linia de garda, domnul doctor avea avizul Ministerului Sanatatii pentru a practica meseria, pana la 70 de ani. El are 69, este un medic sanatos,iar  noi toti colegii am fost incantati ca e sanatos pentru a asigura linia de garda”, a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.

 

Sursa http://www.adevarul.ro


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.