Malpraxis medical – decizii judecatoresti

Respectarea drepturilor pacientului

Judecatorului ii apartine libertatea de a-si exercita puterea sa de decizie mai ales cind trebuie sa protejeze libertatile fundamentale cum ar fi dreptul la respectarea vietii si dreptul pacientului de a consimti sau refuza un tratament medical.

Exercitarea acestei puteri se face in scopul de a se asigura – in cazul in care este edificat asupra situatiei medicale a pacientului – despre efectul ce l-ar avea decizia medicala de a intrerupe un tratamentul medical.

Dispozitiile legale privind drepturile pacientului se aplica indiferent daca pacientul se afla sau nu in stadiu terminal, asadar  se pot aplica si in cazul starii de constienta minima in care se gaseste relamantul avind in vedere faptul ca alimentatia si hidratarea artificiala folosite in cazul reclamantului constituie un tratament.

 

Tratament impotriva apneei

Judecatorul a suspendat executarea ordinului care are ca obiect modificarea modalitatilor de inscriere si de suportare a costurilor prin intermediul asigurarii medicale obligatorii a dispozitivului medical cu presiune pozitiva continua (PPC) pentru tratamentul impotriva sindromului apneei in somn.

Tinandu-se cont de termenii prevazuti, pacientii considerati ca neindeplinind criteriile vor fi considerati ca fiind privati de orice rambursare. Din acest punct de vedere, conditia de urgenta trebuie privita ca fiind indeplinita.

Pe de alta parte, aceasta decizie prevede ca acoperirea costurilor de catre asigurarea de sanatate a fiecarui tratament poate fi redusa si – apoi –  suprimata pentru pacientii care, luand in considerare datele de folosire zilnica a dispozitivului medical PPC, nu vor indeplini conditiile dispuse de ordinul in cauza.

Faptul ca ministrii semnatari ai respectivului ordin nu aveau in atributiei acest lucru este de natura sa creeze o indoiala serioasa privind legalitatea sa si o aparenta in drept in favoarea contestatorului.

 

Dreptul la imagine al pacientului

Un medic pediatru difuzeaza mai multor confrati inscrisi pe o lista un e-mail la care este atasata o fotografie ce cuprinde trei imagini, oferind informatii despre nasterea si tratamentul aplicat copiilor nascuti in urma unei proceduri de fertilizare in vitro.

Reclamantii pretind ca acest email contine termeni cu caracter injurios atat fata de ei cat si fata de cei doi copii ai lor, iar pe de alta parte, ca fotografia anexata aduce atingere dreptului copilului la imaginea sa reclamantul solicitind angajarea raspunderii civile delictuale a medicului pediatru.

Piritul pretinde ca acest e-mail, trimis de un medic altor medici, este confidential.

Curtea constata ca un inscris nu prezinta, in mod necesar, un caracter confidential din simplul fapt ca el este trimis de un medic altor medici. Mai mult, Curtea considera ca, in pofida afirmatiilor piritului, fotografia anexata e-mail-ului era cea care permitea identificarea copiilor.

In schimb, pentru a sustine ca medicul pediatru a adus atingere dreptului pacientului la imaginea sa, Curtea a admis ca acesta a fost fotografiat fara autorizarea parintilor, singurii in masura sa o faca.

Anexarea fotogrfiilor la e-mail, demonstreaza faptul ca nici captarea imaginii si nici difuzarea sa nu s-au facut fara vreo autorizare prealabila din partea parintilor pacientului, si ca, in mod clar, constituie o atingere a vietii private si a dreptului la imagine si permite dreptul la repararea prejudiciilor aduse.

 

Riscul previzibil al unei proceduri chirurgicale necesare

Curtea constata ca, tinand cont de elementele furnizate de experti, hemiplegia, de care este afectata reclamanta,  imputabila in mod direct chirurgului, este o complicatie previzibila a exerezei unui chist epidermoid intracranian.

In ciuda interventiei, cresterea lenta si regulata a chistului, fara posibilitate de resorbtie naturala, lasa sa se prevada pentru pacienta dificultati medicale grave, evolutia unei hipertensiuni arteriale constituind un risc mortal.

De aici se deduce faptul ca pacienta a trebuit sa sufere, din dorinta de a obtine o ameliorare a starii sale de sanatate, o interventie indispensabila ce prezinta un risc important legat de patologia sa; risc care s-a realizat iar toate consecintelea grave ale actului medical nu prezinta un caracter anormal fata de starea sa de sanatate cum ar fi evolutia previzibila a acesteia.

 

Decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europe : rambursarea medicamentelor si transparenta

Laboratoarele Servier comercializeaza in Franta Protelos, un medicament indicat in cadrul tratamentului impotriva osteoporozei la femeile aflate la menopauza.

In 2011, autoritatile franceze au considerat ca suportarea costurilor privind Protelos de catre sistemul de asigurare sa fie restrictiva, tinandu-se cont, in mod special, de faptul ca absorbtia acestui medicament ar putea conduce la tromboembolism venos, mai ales la femeile cu o varsta mai mare de 80 ani. Protelos este, asadar, rambursat, numai pacientilor care nu pot fi tratati, din cauza contraindicatiei sau a intolerantei, cu alte medicamente sau care nu prezinta factori de risc de factura tromboembolism venos  .

Curtea de Justitie a Uniunii Europene sustine faptul ca, in termenii directivei 89/105/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988, privind transparenta masurilor care reglementeaza stabilirea preturilor medicamentelor de uz uman si includerea acestora in domeniul de aplicare al sistemelor nationale de asigurari de sanatate  (JO 1989, L 40, p. 8), numai refuzul de inscriere pe lista produselor rambursabile trebuie sa fie motivat. Totusi, decizia in speta poate fi asimilata unui asemenea refuz, deoarece ea exclude pentru pacientii, care nu corespund unor anumite conditii, rambursarea unui medicament acoperit de sistemul de asigurare de sanatate.

Mai mult, motivatia urmareste sa permita partilor interesate verificarea daca deciziile privind includerea medicamentelor sunt luate pe baza unor criterii obiective si nu fac discriminare intre medicamentele nationale si cele provenind din celelalte tari membre.

 


icleanu alexandra

Buna seara,tatal meu a fost operat de hernie de disc,iar in timpul operatiei,medicul a taiat artera iliaca.La 2 zile de la interventie ,tatal meu a incetat din viata.I s-a facut autopsie la inml si rezultatul este urmatorul:cauza directa a mortii:soc hemoragic;cura chirurgicala pentru hernie disc cu lezarea iatrogena arteriala.Ce as putea face in acest caz?Va multumesc!

Roxana Bercan

Buna ziua,
Fetita mea a fost diagnosticata cu streptococ beta hemolitic motiv pentru care i s-a administrat augmentin. La cateva zile de la administrare i-au aparut cateva eruptii pe corp, motiv pentru care am mers la Regina Maria la dermato. Medicul nu a luat in calcul o alergie la augmentin si a recomandat continuarea acestuia. Dupa alte doua zile, am ajuns cu copilul la urgenta, tot la Regina Maria ch eruptii fff importante. Si aici ni s-a recomandat continuarea augmentinului cu toate ca eu am insistat ca poate sa fie alergie de la acesta. Pe foaie ne a pus doua posibile diagnostice, alergie sau o boala de copilarie, cu recomandarea de a merge la urgenta in cazul in care apar mai multe bubite.
A doua zi, fetita mea s-a trezit plina de bube, umflata, si cu febra 40.
Be am prezentat la urgenta, de data asta la stat unde am stat o saptamana. Fetita mea a fost in risc macim! 26 ore am stat la perfuzie fara intrerupere!!!
Am multerior am facut o analiza in Germania unde mi s a confirmat diagnosticul de alergie la augmentin.
As vrea sa dau Regina Maria in judecata!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.