Mergi la medic, bagi mana în buzunar

Anunturi din presa, legi, proiecte de lege
Anunturi din presa, legi, proiecte de lege

Ministerul Sanatatii a publicat pe internet proiectul legii sanatatii, pentru a fi supus dezbaterii publice si ar putea fi aplicat în scurt timp. Un capitol important al proiectului îl reprezinta coplata. Daca în prezent vizitele la medic, pachetele de analize, interventiile medicale sau zilele de spitalizare în unitatile de stat erau platite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) în cazul persoanelor asigurate, cand coplata va fi obligatorie, orice pacient va scoate bani din buzunar pentru aceste servicii. Practic, orice vizita la medic va costa! Masura ar trebui sa ajute sistemul sanitar si bugetul de stat. Un prim efect ar fi diminuarea cererii de servicii.

Scapam de «bolnavii falsi»

De exemplu, exista cazuri cand o persoana care stie ca nu are o boala grava se interneaza sub un pretext fals doar pentru a beneficia de un pachet de analize complet achitat de CNAS. În acest caz, datorita coplatii, el va baga mana în buzunar pentru consultatia medicala, pentru analize si pentru fiecare zi de internare. Cum suma va fi prea mare, tinand cont ca “pacientul” viza doar un set de analize, respectivul va prefera sa mearga la medicul de familie, unde va plati o consultatie si un set de analize mai ieftine. Astfel, medicul care s-ar fi ocupat de “pacientul fals” e disponibil pentru un caz real, iar spitalul va castiga un pat liber pentru cineva care chiar ar fi avut nevoie.

Ziua de spitalizare va costa între 20 si 80 de lei

Ministerul Sanatatii a stabilit pentru fiecare tip de spital ca internarile vor fi împartite în doua categorii. E vorba de spitalizare de zi, adica îngrijiri medicale pentru mai putin de 12 ore. În acest caz, pacientul va plati între 20 si 60 de lei pe zi. Mai exista spitalizarea continua, adica internare pe toata durata necesara rezolvarii problemei medicale, cand pacientul va achita între 40 si 80 de lei pe zi.

Cine e scutit

Pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei/luna, minorii, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri, cuprinsi într-o forma de învatamant, lauzele si bolnavii cu afectiuni incluse în programele nationale de sanatate (dializa, diabet, cancer, etc.) nu vor plati coplata aferenta afectiunii respective.

 

Sursa http://www.libertatea.ro/detalii/articol/mergi-la-medic-bagi-mana-in-buzunar-407176.html

 

 


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.