Modificarea legii drepturilor pacientului

Anunturi din presa, legi, proiecte de lege
Anunturi din presa, legi, proiecte de lege

In Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 247 din data de 4 aprilie 2016 a fost publicata Legea nr. 50/2016 pentru modificarea art. 12 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 12 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, in sensul instituirii dreptului pacientului de a primi, la externare, la cerere, o singura data, o copie a inregistrarilor investigatiilor de inalta performanta.

Astfel, in forma modificata art. 12 din Legea nr. 46/2003 are urmatorul cuprins:
“Pacientul sau persoana desemnata in mod expres de acesta, conform prevederilor art. 9 si 10, are dreptul sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului, ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii si, la cerere, o copie a inregistrarilor investigatiilor de inalta performanta, o singura data.”

 

 

juridice.ro


Dana A

Aceasta modificare a legii drepturilor pacientilor include si obtinerea rezumatului scris si copiilor inregistrarilor investigatiilor de inalta performanta si pentru un pacient decedat de catre unul din mostenitorii acestuia?

MARTIN CORINA VERONICA

Buna ziua,
In cazul nostru nu este vorba de malpraxis, in cazul cel mai des uzitat al cuvantului, ci mai degraba de cei sapte ani de acasa, adica lipsa lor. Pe scurt, situatia este urmatoarea: medicul de familie la care suntem arondati in comuna Prejmer, judetul Brasov, este in concediu. Locul ii este tinut de o alta doamna doctor, Moldovan Dorina. Dansa este subiectul nemultumirii mele.
Ieri dimineata, dupa ce stam o ora afara sa ne asteptam randul, copilul avand febra si pierzandu-si rabdarea, intram in sfarsit in cabinet, datorita bunavointei unei paciente, care ne-a cedat randul.
Doamna Moldoveanu, imi spune cu non-salanta ca trebuia sa respect afisul de pe usa si sa astept sa fiu chemata cand imi vine randul.
Ii spun ca m-a chemat asistenta dansei si ca nu de placere am intrat in cabinet, ci de nevoie, fiind vorba de un copil de doi ani si cinci luni care avea febra 39. Replica dansei m-a lasat pentru moment fara cuvinte, imi spune ca daca nu imi convine sunt libera sa plec.
Aceasta, inainte de a consulta copilul sau de a se uita macar la el.
Fiind vorba de confirmarea unui diagnostic pe care il banuiam (boala mana gura picior), mi-am muscat limba si am incercat sa ma stapanesc, sa ii raspund cuviincios la cele doua intrebari: pana la ce nivel a avut febra si daca este copil de comunitate, iar la final sa imi iau copilul si sa plec cat mai repede.
Cum poate un medic pediatru, in timpul consultatiei unui copil mic, sa vorbeasca rastit? Sa ii spuna parintelui ingrijorat ca daca nu ii convine o anumita situatie poate sa plece? Sa nu dea recomandari de alimentatie sau detalii ale unei anumite boli? Tot ceea ce trebuia sa stiu am aflat de la asistenta medicului nostru, Doamna Delia, pentru care am numai cuvinte de lauda.
Chiar daca asa numita instanta a medicilor, Colegiu Medicilor nu pot face nimic in cazul meu, va rog sa imi spuneti cui sa ma adresez cu o reclamatie, deoarece nu sunt singura in comuna care a fost tratata astfel de catre asa numita Doctor Moldoveanu Dorina. As vrea sa afle “fie ca ii convine sau nu”, ca noi, asiguratii, ii platim salariul si ca nimeni nu este de neinlocuit.
Va multumesc frumos,
Corina M.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.