Protectia dreptului la viata. Asigurarea de medicamente gratuite in conditiile neactualizarii listei DCI.

Sfaturile unui avocat specializat in malpraxis medical
Sfaturile unui avocat specializat in malpraxis medical

In cele ce urmeaza voi expune un caz in care un pacient ce nu isi permitea costul medicamentelor ce-i asigurau SUPRAVIETUIREA a chemat in judecata Statul solicitind instantei protejarea a insasi DREPTULUI LA VIATA.

Desi am o singura critica cu privire la prestatia instantei de judecata – solutionarea a durat mai mult decit am sperat, avind in vedere ca discutam de o boala care in lipsa tratamentului risca de devina incurabila – nu pot insa sa nu observ faptul ca deja avem o practica judiciara conturata in sensul in care Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sunt obligate sa furnizeze GRATUIT asiguratilor medicamente esentiale supravietuirii indiferent daca acestea sunt incluse sau in lista medicamentelor compensate – celebra lista DCI, neactualizata de ani de zile din indiferenta sau reaua-credinta a birocratilor de la Minister.

La cererea asiguratului adresata Ministerului Sanatatii s-a solicitat ca medicamentul ZELBORAF sa-i fie asigurat in sistem compensat.

In raspunsul sau, Ministerul precizeaza ca lista DCI va fi in curind completata cu acest medicament si in acest mod pacientul va beneficia de tratament.

Acest lucru se intimpla in septembrie 2013. Nici la aceasta ora lista DCI nu a fost completata cu acest medicament.

In urma acestui raspuns, pacientul se adreseaza Curtii de Apel solicitind obligarea Ministerului Sanatatii si a CNAS la furnizarea medicamentului in cauza cu titlu gratuit pina la modificarea listei DCI.

Motivarea acestei cereri se intemeia pe faptul ca pacientul nu isi mai permitea suportarea din fonduri proprii a costului medicamentului mai ales in conditiile in care acesta era UNICUL tratament ce isi dovedise utilitatea iar intreruperea acestuia ar fi determinat fara nici o indoiala decesul sau.

Curtea constata ca in lumina art 2 din CEDO, obligatia generala a statelor este aceea de a proteja viata persoanelor ce se afla in jurisdictia lor, ceea ce presupune atit obligatia de a lua toate masurile legislative necesare protejarii vietii la un nivel real cit si obligatia de a proteja persoanele in fata unor riscuri prezente cu privire la viata acestora.

Astfel, statul are obligatia sa acorde respectul cuvenit vietii atit in sens abstract – prin masuri legislative – cit si in concret – prin interventia sa – atunci cind o persoana este in fata unui risc real si iminent.

Instanta constata ca reclamanta nu poate astepta la infinit actualizarea listei DCI in conditiile in care natura bolii face ca aceasta sa fie expusa unui risc real si imediat in lipsa tratamentului corespunzator.

Reclamanta are dreptul sa i se asigure la timp asistenta medicala necesara, pentru a preveni producerea de prejudicii cu impact semnificativ asupra starii sale de sanatate.

Dreptul la viata al reclamantei prevaleaza in raport cu orice masuri administrative pe care autoritatile ar fi indreptatite sa le ia pentru aprobarea in concret a listelor si preturilor de decontare a medicamentelor mai ales cind aceste masuri provoaca o intirziere ce ar expune-o pe reclamanta unui risc iminent.

In consecinta, obliga pirita CNAS sa-i asigure reclamantei medicamentul in mod gratuit pina la disparitia leziunilor cerebrale existente.

Sentinta a ramas definitiva prin neapelare.

 


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.