Spitalele – ar fi bine sa le cunosti in prealabil. Dar cum?

Sfaturile unui avocat specializat in malpraxis medical
Sfaturile unui avocat specializat in malpraxis medical

Desi nu sunt un suporter al interventiei statului in viata privata sau in cadrul relatiilor comerciale (mai ales in Romania de astazi cind statul minimal ar fi o binecuvintare) exista totusi o modalitate prin care statul poate ajuta cetatenii sai sa evite – pe cit posibil – un malpraxis medical.

Aceasta modalitate consta in infiintarea unei platforme care sa contina mai mult date statistice si de specialitate in baza carora sa poti face o comparatie intre serviciile diferitelor unitati medicale (private sau publice). In acest moment, statul este singurul care are la dispozitie sau poate colecta aceste date iar in baza lor se pot face o multime de tool-uri utile pacientilor.

Un exemplu simplu de urmat – daca Ministerul Sanatatii si-ar da o minima silinta – este cel prezentat aici si intocmit de guvernul american.

Aceasta platforma ar ajuta foarte mult pacientii mai ales in privinta luarii unor decizii temeinice privind sanatatea lor. Informarea completa a pacientilor ar ajuta pe acestia sa poata evita un malpraxis medical prin identificarea unitatilor medicale cu probleme de organizare, dotare si prin analizarea conduitei medicilor ce lucreaza in unitatile respective

Mai mult, o asemenea platforma te poate ajuta sa faci o minima comparatie intre unitatile medicale si astfel vei putea alege acel furnizor de servicii medicale care presteaza cele mai bune servicii raportate la nevoile pacientului. Unele unitati medicale sunt mai performante in domeniul urgentelor, altele in tratarea pneumoniilor, al transplantului, etc.

Cel mai mare avantaj adus consumatorilor de servicii medicale de catre o asemenea platforma consta in posibilitatea vizualizarii unui clasament al performantei unitatilor medicale si – implicit – al medicilor ce lucreaza in respectivele spitale. In timp ce apelarea la un spital de o calitate buna nu iti garanteaza faptul ca nu vei fi victima, colaborarea cu unul care este deja recunoscut pentru serviciile sale slabe sau pentru profesionalismul scazut al personalului medical iti va creste simtitor sansele de a suferi de pe urma unul malpraxis medical.

Astfel, in cadrul unui management performant spitalele vor insista in cresterea profesionalismului personalului medical si vor evita pe cit posibil angajarea unor medici care deja au in trecut acuzatii dovedite de malpraxis medical. Iar o directionare a fondurilor de la bugetul de stat in functie de performantele medicale ale spitalelor ar rezolva criza de bani existenta in sistemul sanitar cel putin in privinta resurselor.

Deci nu este de greu sa imbunatatesti viata cetatenilor dar pentru asta trebuie sa existe o minima vointa. Politica, de cele mai multe ori.

 


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.