Stai mai mult de o zi in spital? Platesti intre 40 si 80 lei. Vezi ce alte sume vei plati la medic

Anunturi din presa, legi, proiecte de lege
Anunturi din presa, legi, proiecte de lege

Pacientii internati in spital mai mult de o zi vor da, la externare, o coplata intre 40 si 80 de lei, in functie de categoria unitatii sanitare, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Sanatatii.

 Ministerul Sanatatii a pus vineri in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, proiectul de hotarare de guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012, document care reglementeaza si acordarea coplatii.

Ce inseamna introducerea coplatii prin hotarare de guvern? Ca, spre deosebire de un proiect de lege (asa cum a procedat Guvernul Boc), a carui aprobare si forma finala depind de Parlament, hotararea de guvern este exclusiv la latitudinea Executivului. Interesanta este si schimbarea de atitudine a social-democratilor care inainte de a ajunge la putere se declarau impotriva coplatii.

Domeniile vizate

Potrivit proiectului de hotarare de guvern, ar urma sa fie exceptate de la coplata urmatoarele categorii: copii, gravide si pensio-nari cu venituri mici (pana in 740 lei). Cuantumul aferent coplatii reprezinta suma ce poate fi perceputa de la asigurati pentru serviciile medicale accesate care fac parte din lista de servicii medicale pentru care se percepe coplata, se precizeaza in proiect, potrivit Mediafax.

Coplata va fi perceputa in asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie, precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura, asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice, cat si asistenta medicala spitaliceasca.

Potrivit proiectului, asiguratii vor da coplata pentru serviciile medicale spitalicesti acordate atat prin spitalizare de zi, cat si prin spitalizare continua, prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul facultativ in asistenta medicala spitaliceasca cu exceptia serviciilor medicale spitalicesti acordate in sectiile/compartimentele de ingrijiri paliative, a internarilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii. Astfel, pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I si I M (cea mai inalta pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II si II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV si 20 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile.

In unitatile care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi si care nu acorda servicii medicale in spitalizare continua, coplata este de 20 de lei, conform proiectului. Pentru spitalizarea continua, nivelul coplatii este de 80 de lei la categoriile I si I M, 70 de lei la categoriile II si II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV si 40 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile. Potrivit proiectului, nivelul minim al coplatii se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul fara grad profesional si cu grad profesional specialist si este de 4 lei pe consultatie, iar cel maxim, care se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultatie. In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, nivelul coplatii pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei pe consultatie, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei pe consultatie.

Daca se efectueaza una pana la cinci analize de laborator, nivelul coplatii este de 5 lei. Daca sunt efectuate intre sase si 10 analize de laborator, nivelul coplatii este de 10 lei, iar pentru mai mult de 10 analize, de 20 lei. In asistenta medicala ambulatorie, coplata pentru radiologie, imagistica medicala si explorari functionale este de 5 lei, prevede acelasi proiect. Pentru investigatii de inalta performanta din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplatii va fi urmatorul: RMN nativ – 150 de lei, RMN cu substanta de contrast – 250 de lei, CT nativ – 100 lei, CT cu substanta de contrast – 150 de lei, angiografie – 80 de lei si scintigrafie – 100 de lei. Pentru consultatiile de homeopatie, planificare familiala si acupunctura din ambulatoriul de specialitate, coplata va fi intre intre 4 si 5 lei pe consultatie. Nivelul coplatii pentru cura de tratament de acupunctura este de 10 lei/cura. Toate tarifele de coplata sunt valabile pentru servicii oferite in baza unui bilet de trimitere. Proiectul mai prevede ca nu se va da coplata pentru serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi si logopezi, serviciile diagnostice, serviciile terapeutice si tratamentele chirurgicale si medicale si consultatiile pentru urgentele medico-chirurgicale

Sursa: http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatate/stai-mai-mult-de-o-zi-in-spital-platesti-intre-40-si-80-lei-vezi-ce-alte-sume-vei-plati-la-medic-272640.html

 


Grigor Valeriu

am un caz ; la un cabinet dentar din satu mare am solicitat coroane pe dinti sanatosi sus si jos pentru ca erau uzati micsorati,c/v.6000 ron.la fixarea parti de sus dr.nu a procedat normal ca fixarea sa se faca prin muscare ci a fixato prin apasarea cu mana dupa fixare nu sa fixat cu partea de jos.dupa doua luni partea de sus jumatate se desprind din coroana jumatate se misca cu corana,dr.spuna sa cauti alt.dr.cei de facut?

Costache Mihai

buna ziua,

pentru a putea inainta o cerere in pretentii fata de cabinetul vinovat am nevoie
de documentele detinute de catre dvs: contract, factura, bon fiscal, fisa
clinica, etc.

o zi placuta,

Ovidiu F

buna ziua

am o problema cu tratamentul tatalui meu. el suferea de o tumoare pe creier si in vara i s-a facut o interventie neurochirugicala la spitalul bagdasar arseni bucuresti. dupa interventie nu s-a simtit bine. el nu e din bucuresti, asa ca a plecat acasa. dupa 2 saptamani de la externare a fost internat la el in oras la neurologie si de acolo a fost trimis din nou la bucuresti ptr o noua interventie. tot nu s-a facut bine si i s-a agravat starea. dupa vreo 3 luni a inceput sa i se imbunatateasca starea. in februarie a mers din nou la bucuresti la controlul de 6 luni de la operatie. i s-a spus ca are hidroencefalita si ca mai trebuie sa fie supus unei interventii neurochirugicale “minore” pentru instalarea unui dren/shunt. s-a facut si aceasta interventie, in urma cu aproximativ 3 saptamani. tatal meu nu se simte mai bine. adica e incoerent si nu mai a dormit de atunci. personalul medical imi spune ca se face bine si ca starea lui merge inspre bine, dar eu il vad ca merge inspre din ce in ce mai rau. avand in vedere diferentele de opinie (intre mine si doctori)si faptul ca o alta parere medicala din cadrul aceluiasi spital doar le confirma pe cele existente as dori sa stiu ce as putea face. ma gandesc ca poate maine-poimaine il externeaza si imi spun ca e vindecat – desi este incoerent si nu poate sta pe picioare.
toate interventiile neurochirugicale, despre care v-am relatat, au avut loc la acelasi spital – bagdasar arseni bucuresti si au fost facute de aceeasi echipa de incompetenti.
va multumesc pentru orice sugestie

o zi placuta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.