Standardul ingrijirii medicale in cazurile de malpraxis medical

Sfaturile unui avocat specializat in malpraxis medical
Sfaturile unui avocat specializat in malpraxis medical

In cazurile de malpraxis medical exista 4 elemente ce trebuie dovedite de catre reclamant pentru a putea convinge judecatorul sa-i admita cererea:

Standardul ingrijirii medicale: reclamantul trebuie sa dovedeasca faptul ca standardul de calitate general acceptat in cazul procedurilor medicale la care a fost supus nu este acelasi cu cel practicat de medicul reclamat. Cu alte cuvinte, care este standardul general acceptat de la un doctor competent (sau alt personal medical) ce aplica procedura medicala in discutie si in urma careia a survenit eroarea medicala. Trebuie retinut faptul ca prestatia unui medic nu este judecat dupa comportamentul celui mai experimentat, indeminatic si pregatit medic din specialitatea respectiva. De asemenea, medicul nu trebuie sa garanteze rezultatul muncii sale, dupa cum bine spunea dna judecator Georgiana Tudor ( „Raspunderea juridica pentru culpa si eroarea medicala”) – practica medicala nu este o societate de asigurari si nu trebuie blamata pentru orice merge prost.

Nerespectarea stadardului ingrijirii medicale: reclamantul trebuie sa dovedeasca faptul ca medicul nu a respectat standardul de calitate in cursul aplicarii procedurii medicale. Cu alte cuvinte, ca medicul reclamat a efectuat o manevra medicala (sau a aplicat un tratament) pe care un doctor competent nu ar fi facut-o sau medicul reclamat nu a indeplinit anumite actiune pe care un doctor competent le-ar fi facut.

Legatura de cauzalitate: reclamantul trebuie sa dovedeasca faptul ca actiunile / inactiunile medicului sunt – in mod direct – cauza prejudiciilor suferite. Chiar daca medicul a fost neglijent dar aceasta neglijenta nu a produs in mod direct prejudiciul suferit de catre reclamantul-pacient, atunci medicul nu poate fi tras la raspundere.

Prejudiciul: in final, reclamantul trebuie sa dovedeasca ce prejudicii materiale si morale a suferit ca rezultat a erorii medicale.

 Nu analizati cazul de malpraxis in mod retroactiv

Este foarte usor pentru un pacient sau judecator sa analizeze retroactiv o eroare medicala si sa isi dea seama ce ar fi trebuit facut pentru ca prejudiciul sa nu fi aparut. Cu toate acestea, instantele de judecata nu analizeaza retroactiv actul medical si nici nu ar trebui sa faca asta.

Instanta de judecata trebuie sa analizeze dovezile pentru a determina daca standardul de ingrijire medicala a fost respectat la data cind pacientul a fost supus procedurii medicale. Standardul de ingrijire medicala se schimba in timp si un avocat  trebuie sa fie atent la analizarea probelor si a marturiilor obtinute astfel incit sa dovedeasca standardul de ingrijire medicala aplicabil cit mai aproape de momentul producerii malpraxisului medical.


Gogean Viorica

In anul 2012 27-09 am fost implicata intr-un accidedent rutier cu un microbuz de persoane. Am fost internata la spitalul de urgenta Bucuresti unde am fost dagnosticata cu factura de stern cdeplasare contuziz ainimii traumatism facial si multe alte probleme mai minore. Cit am stat acolo , acuzam dureri foarte mari de spate.Raspunsul medicilor era ca durerea vine de la fractura de stern.Am fost externata cu dagnosticile sus mentionate.Acasa am acuzat dureri foarte mari de spate si am decis sa fac un RMN la coloana toracala DE aici a incput calvarul meu. Rezultatul RMN afost groaznic: Fractura de coloana T6 cu deplasare posterioara comprimini.nd canalul medular . Am fost la mai multi medici-profesori -conferentiari care s-au speriat cind au vazut RMN ul. pozitia dumnealor afost ca daca se descoperea fractura atunci in spital dupa accident era mult mai simoplu pentru ficsarea coloanei., cu ajutorul unui corset sau ghips.Momentan traiesc numai cu calmante , au aparut deficitele neurologice, iar medicii imi spun ca trebuie facuta operatie pntru decomprimare si fixare a coloanei, altfel ramin paralizata de la git in jos. Problema este ca operatia este foarte costisoare[50000 EURO ]si cu risc major chirurghical. Ma intereseaza daca mai pot da in judecata spitalul pentru malpraxis? astept raspuns si va multumesc.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.