Paralizie cerebrala este o tulburare cronica de postura si de miscare provocata de leziunea sistemului nervos central. CP consta in miscari reflexe involuntare si contractii (spasme) musculare care pot afecta o regiune, jumatate de corp sau corpul in totalitate. O serie de afectiuni ca retardarea mintala, crizele convulsive sau disfunctii vizuale si auditive sunt frecvent asociate cu paralizia cerebrala. Cauze Paralizia cerebrala este consecinta lezarii sau dezvoltarii anormale a sistemului nervos (creierului) sau a unor manevre gresite facute in timpul nasterii copilului.
Paralizia obstetricala de plex brahial (O.B.P.P) se refera la o afectiune a plexului brahial (in totalitate sau doar o portiune) in timpul nasterii, descrisa ca paralizie Erb atunci cand afecteaza radacinile superioare C5-C6 sau C7, paralizie Klumpke cand atinge radacinile C8-T1 iar in contextul in care intregul plex este afectat este cunoscuta sub numele de paralizie totala.
In urma unor nasteri dificile copilul poate avea leziuni ale plexului brahial, atunci cand exista probleme in timpul nasterii, cum ar fi o problema pelviana sau un travaliu prelungit. In cazul in care umerii copilului sunt prinsi in canalul de nastere, forta utilizata pentru a trage copilul poate afecta nervii plexului brahial. Cel mai adesea, nervii superiori sunt raniti, o afectiune care este numita paralizie obstreticala de plex brahial. Paralizia totala plexului brahial se produce atunci cand atat nervii superiori si inferiori sunt deteriorati la nastere.
Acest tip de prejudiciu corporal afecteaza atit copilul (pentru restul vietii sale) cit si familia sa. Afectarea nervilor ce formeaza plexul brahial duce la paralizie partiala sau totala a umarului, mainii, bratului, pumnului sau degetelor. Prejudiciul poate fi cuprins intre neuropraxie (care se vindeca singura in citeva luni de zile) si pina la nevrom care poate cauza prejudicii permanente prin desprinderea nervilor de maduva spinarii
Cind afectarea nervilor ce formeaza plexul brahial determina aparitia paraliziei, afectiunea se numeste paralizia de tip superior (Erb-Duchenne). Aceste afectiuni pot fi prevazute si evitate. Daca medicul, prin modul cum executa procedura medicala, nu reuseste sa evite producerea unor asemenea eveniment atunci exista temei pentru a solicita tragerea sa la raspundere cel putin din punct de vedere civil.
In general, urmatoarele situatii pot duce la aparitia prejudiciului corporal:
- cind medicul nu isi da acordul pentru nasterea prin cezariana in cazurile in care copilul este prea mare pentru canalul de nastere
- cind medicul nu reuseste sa stabileasca in mod corect data nasterii iar marimea copilului nu este corect estimata
- cind medicul nu roteste in mod corect copilul pentru a iesi prin canalul de nastere
- cind medicul in mod neglijent manevreaza umarul copilului in timpul nasterii
Cind copilul este prea mare pentru a iesi prin canalul de nastere si medicul nu face o cezariana, ambele feluri de paralizie pot apare cind medicul incearca sa rasuceasca si sa intoarca capul si gitul copilului incercind sa il ajute sa iasa. Un copil nascut cu paralizie de tip superior va arata semne de mina „atirnata”. In functie de gravitatea prejudiciului, daca acesta nu este sever, copilul se va recupera de la sine. Daca gravitatea este mai serioasa, copilul va ramine cu un handicap si nu isi va mai putea misca bratul sau mina.
In cazul in care suspectati ca ati fost victima unui caz de malpraxis, solicitati de la spitalul care v-a tratat o copie a dosarului medical. Conform legii 46/2003, pacientul (in cazul minorilor acest drept se exercita prin parinti) are dreptul sa cunoasca TOATE datele sale medicale inclusiv dreptul de a primi xerocopii ale documentatiei. Acestea sunt esentiale pentru a se stabili daca exista sau nu o eroare medicala. In cazul in care aveti aceste documente si mai ales in cazul in care unitatea medicala refuza eliberarea lor, contactati un avocat specializat in malpraxis medical care sa va ofere suport legal.