Chirurgia estetica si malpraxisul medical

Răspunderea civila necesită dovada culpei medicului.

Medicul trebuie să acorde pacientului îngrijiri atente și conștiincioase în conformitate cu cele mai recente cunoștințe științifice la momentul operației in masura in care standardul medical national (protocoalele medicale aplicabile si literatura de specialitate) le include.

 

Această responsabilitate se referă atât la actele preoperatorii, la intervenția chirurgicală propriu-zisă dar și la actele postoperatorii inclusiv controalele ulterioare.

 

In practica mea ca avocat specializat in malpraxisul medical am observat decizii ale instantelor (nationale dar si franceze) care s-au pronuntat in sensul de a constata culpa medicului atunci când operația nu a remediat disconfortul funcțional (în absența unor circumstanțe particulare impuse medicului și care au condus la eșecul operației) sau nu a atins obiectivul estetic dorit și anume, de exemplu, un nas mai subțire dar identic.

 

În domeniul chirurgiei estetice chirurgul, chiar dacă are doar de o obligație de mijloace, trebuie să compare riscurile și beneficiile așteptate pentru clientul său, abținându-se să pună în aplicare o terapie ale cărei dezavantaje ar risca să depășească dizgrația pe care doreste să o trateze sau a cărei gravitate ar fi disproporționată față de înfrumusețarea sperată.

 

Jurisprudența si literatura juridica de specialitate sancționează situațiile în care există o disproporție vădită între rezultatul care trebuie obținut și riscul pe care îl implică intervenția iar in practica acest lucru se poate dovedi prin expertiza medico-legala (despre scopul dovezilor in instanta de judecata am scris aici) ale carei obiective sunt recomandat a fi facute de un expert medic legist impreuna cu avocatul specalizat in malpraxis medical.

 

Cum am spus anterior, medicul trebuie să dea dovadă de prudență și diligență abținându-se de la a-și expune pacientul unui risc disproporționat față de beneficiile așteptate chiar dacă scopul nu este acela de a recupera sănătatea pacientului ci de a îmbunătăți o stare preexistentă considerată nesatisfăcătoare de către acesta.

 

Obligația de informare din partea medicului.

Obligația generală de informare (despre care am scris aici si aici) revine tuturor medicilor din domeniul chirurgiei estetice chiar daca procedura nu se refera la tratarea unei sanatati deficitare ci doar la modificarea unor trasaturi fizice ale pacientului care a fost solicitata din ratiuni personale.

 

Aceasta obligatie prevede că pacientul trebuie să fie informat de către medic cu privire la condițiile operației, la riscuri și la posibilele consecințe și complicații. Această informare este recomandat sa fie însoțită de un deviz detaliat stiut fiind faptul ca aceste proceduri medicale  costa multi bani si nu sunt acoperite de asigurarea de sanatate oferita de bugetul public (cu exceptia procedurilor estetice reparatorii cum este cazul pacientilor mutilati de accidente sau boli).

 

Desi nu exista o dispozitie legala care sa prevada un termen consider ca un minim de 15 zile între prezentarea acestui deviz și eventuala intervenție trebuie să fie respectat de către medic si ar fi chiar o perioada rezonabila pentru ambele parti.

 

Medicului îi revine sarcina de a dovedi că a furnizat pacientului său informații corecte, clare și adecvate cu privire la riscurile investigațiilor sau operatiilor medicale pe care le propune astfel încât să îi permită acestuia să își dea consimțământul sau să le refuze în cunoștință de cauză. Medicul are responsabilitatea de a refuza să dea curs solicitării unui pacient care l-ar expune unui pericol fără justificare terapeutică.

 

Dovada faptului informarii pacientului si a continutului sau se face prin inscrisuri semnate olograf de catre pacient.

 

Despăgubirea pentru prejudiciul suferit.

Prejudiciul suferit de un pacient poate fi multiplu si poate consta in :

– suferința îndurată;

– disconfort temporar și permanent;

– prejudicii legate de pierderea de venituri;

– prejudicii estetice;

– prejudicii sexuale;

– prejudicii legate de lipsa de informare;

– prejudicii legate de afectarea vietii sociale.

 

Pentru a avea șanse de reușită rezonabile, o actiune in pretentii intemeiata pe un malpraxis medical trebuie să fie pregătită temeinic si în prealabil sesizarii instantei de judecata prin solicitarea unei opinii expertale medico-legale unui expert medic legist.

 

Analiza probatoriului si a continutului opiniei expertale (din punct de vedere juridic) este de preferat să fie facuta – în acest domeniu juridic complex și tehnic – de catre un avocat specializat in malpraxis medical.

 

Pentru o consultanta juridica in cadrul careia puteti obtine toate informatiile relevante cazului dvs va puteti face o programare

Please follow and like us:

2 thoughts on “Chirurgia estetica si malpraxisul medical”

  1. Bună ziua,
    Va contactez pentru un caz de malpraxis. Am suferit o intervenție de blefaroplastie inferioara, nereusita, acum 6 luni.
    As dori o părere sincera dacă va asumați, susțineți, cazul meu.
    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *