Răspunderea medicală și neglijența moașei: cazul paraliziei cerebrale după embolia amniotică

În temeiul unei hotărâri pronunțate de instanta de judecata in octombrie 2023, un spital a fost obligat să plătească despăgubiri pentru prejudiciul suferit de copil ca urmare a unei paralizii cerebrale provocate de o embolie amniotică.

Embolia amniotică este un eveniment pentru care poate fi angajată răspunderea medicului obstetrician-ginecolog / moasei din cauza unei întârzieri în tratarea acestei urgențe obstetricale.

Fapte și procedură

Pacienta care era însărcinată cu al treilea copil a fost internată în maternitatea unui spital în vederea inducerii travaliului.

Internată în secția de travaliu, aceasta s-a prăbușit și a fost așezată cu capul în jos de către moasa deoarece ritmul cardiac al fătului încetinise considerabil.

Zece minute mai târziu, colul uterin era complet dilatat, iar capul copilului era prins.

Alte zece minute mai târziu, au început eforturile de expulzie și a apărut bradicardia fetală.

La scurt timp după aceea, a fost a chemat medicul ginecolog, care a avut nevoie de 20 de minute pentru a veni de la domiciliul său.

Având în vedere urgența situației și înainte de sosirea medicului obstetrician-ginecolog, moasa a fost nevoit să efectueze o extracție de salvare cu forcepsul asupra copilului, care s-a născut într-o stare de moarte aparentă.

După resuscitare imediată, activitatea cardiacă a fost restabilită, dar copilul suferea în continuare de encefalopatie dischinetică.

În urma expertizei medico-legale, instanța a dispus ca moasa să plătească despăgubiri pentru pierderea șanselor copilului de a evita invaliditatea.

Soluția

Temeiul juridic

Articolul art 653 din legea 95/2006 ” Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ și neglijența, imprudența sau cunoștințe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenție, diagnostic sau tratament ».

Articolului 7 din OUG 144/2008 limiteaza atributiile moasei la « recunoașterea, la mamă sau la copil, a semnelor de anunțare a unor anomalii care necesită intervenția unui medic și, după caz, asistarea acestuia; luarea măsurilor de urgență care se impun în absența medicului, în special extragerea manuală a placentei, urmată eventual de examinarea manuală a uterului »

 

Soluția instanței

Instanța a decis că paralizia cerebrală cu encefalopatie extrapiramidală dischinetică tetrapareză de care suferea copilul a fost cauzată de întârzierea extracției, întrucât moasa nu l-a chemat la timp pe obstetrician.

Această întârziere constituie o culpă pentru care moasa si spitalul sunt răspunzători.

Pierderea de șansă specifică

Potrivit motivelor invocate de instanța, consecințele bradicardiei se agravează de la minut la minut. Având în vedere marja de incertitudine care persistă în ceea ce privește momentul exact în care ar fi trebuit să se efectueze extracția în absența unei greșeli, în circumstanțele cauzei ar trebui să se presupună o rată de risc de encefalopatie severă, în absența unei greșeli, de 7%.

În aceste circumstanțe, judecătorul a decis că întârzierea din culpă a dus la o pierdere de 93% a șansei de a evita totalitatea sau o parte din efectele secundare.

Observații

Moasa trebuie să apeleze la un obstetrician în caz de patologie sau distocie; se impunea a fi chemat medicul ginecolog-obstetrician în cazul anomaliilor ritmului cardiac fetal astfel încât orice întârziere angajează si răspunderea unității sanitare ceea ce dă dreptul la despăgubiri pentru paralizia cerebrală imputabilă culpei medicale al unui salariat al unitatii medicale.

În cazul de față, apelarea la medicul de specialitate a fost critic deoarece moasa nu avea si nu putea efectua în mod legal forcepsul.

În acest caz, în ciuda patologiilor materne și fetale, moașa nu a chemat medicul ginecolog-obstetrician  ceea ce constituie o culpă de natură să angajeze răspunderea spitalului.

Aceasta deoarece moașa a ieșit complet din rolul său, care era de a gestiona nașterea normală sau fiziologică.

Dacă aceasta nu ar fi fost în culpă, medicul de specialitate ar fi putut extrage copilul și ar fi putut reduce durata bradicardiei și, prin urmare, putea diminua prejudiciul suferit.

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *