În exercitarea funcției sale medicul dentist trebuie să ofere o îngrijire atentă, adecvată și profesională. În cazul în care dentistul comite un malpraxis medical care are ca rezultat un prejudiciu pentru pacient, acesta din urma poate depune o plângere. Conform legii civile este important ca pacientul să dovedească faptul că medicul dentist a comis o eroare medicala, ca aceasta a provocat un prejudiciu precum si in ce consta prejudiciul respectiv (material sau / si moral).
Pentru a obține despăgubiri recomandam pacientului prejudiciat să consulte un avocat specializat în malpraxis medical.
Diverse cazuri de malpraxis dentar
Medicii stomatologi pot face greșeli în activitatea lor fie că este vorba de etapa de diagnosticare, de alegere a tratamentului sau de aplicare a procedurilor. Uneori, îngrijirea dentară este prost efectuată iar montarea protezelor nu corespunde standardelor. De asemenea, este posibil ca medicul dentist, în timp ce încearcă să extragă un dinte să afecteze din greșeală dintele vecin. Sau cazul unor implanturi dentare gresit montate.
Un exemplu des intilnit in practica se refera la situatia in care un ac folosit in cadrul procedurii sa se rupa si sa ramina in canalul dentar datorita unei manipulari eronate.
Exista motive pentru care acest lucru se intimpla si anume :
- defecte de fabricatie
- utilizari si sterilizari numeroase care le slabesc rezistenta
- folosirea unor instrumente ieftine, de calitate indoielnica
- manipulare necorespunzatoare
- fortarea acelor pe canal
- nerespectarea protocolului si a secventialitatii acelor in timpul prepararii mecanice (de exemplu utilizarea unui ac prea mare intr-un canal largit insuficient)
- utilizarea nejudicioasa a instrumentelor rotative
- inserarea acelor pe canal fara iriganti sau lubrifianti
- omiterea inspectarii fiecarui instrument inainte de utilizare (daca se observa despiralari sau distorsionari ale acelor, acestea trebuie aruncate.)
Uneori, consecințele erorii medicale pot duce la necesitatea efectuarii unui alt tratament extrem de costisitor iar stresul poate fi prea mare. În acest caz, pacientul poate cere despăgubiri pentru prejudiciu și poate pretinde o compensație corespunzătoare. Pentru a câștiga această bătălie, este recomandabila asistenta unui avocat de malpraxis medical.
Rolul unui avocat de malpraxis medical este de a ajuta victima să demonstreze juridic că medicul dentist a comis o erore. Pentru a face acest lucru se va apela si la opinia unui expert parte medic legist.
Pe baza opiniei sale expertale avocatul poate începe procedura judiciară. Documentul îi ajută si pe judecători să decidă daca o expertiza medico-legala este necesara sau ce obiective sa aibe in vedere.
Cu toate acestea, nu are rost să acționați în justiție dacă medicul dentist este de acord cu o procedură amiabilă. Aceasta înseamnă că dentistul este de acord să despăgubească pacientul pentru costurile medicale asociate cu repararea greșelilor făcute.
Ce oferă un avocat specializat în malpraxis medical?
Lucrând cu un avocat specializat în malpraxis medical procesul de solicitare de despăgubiri pentru malpraxis dentar va fi clar si fara incidente iar pacientul va intelege mai usor ceea ce presupune un asemenea litigiu fara sa aibe asteptari nerealiste de la sistemul judiciar.
Dar mai întâi, victima va trebui să solicite fișa medicală de la practician iar acesta este obligat să o comunice (daca a fost intocmita).
Avocatul intervine în organizarea opiniei expertale medicale și în cererea de despăgubire amiabilă. În caz de refuz de soluționare, va fi inițiată o procedură penală sau civila in functie de analiza ce o va face impreuna cu clientul. Avocatul îl consiliază pe pacient și îl reprezintă în instanță.
În ceea ce privește valoarea si plata onorariului unui avocat specializat in malpraxis medical puteti gasi informatii utile la acest articol .
Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare.