Ce trebuie dovedit in procesele de malpraxis medical

In cazurile de malpraxis medical exista 4 elemente ce trebuie dovedite de catre reclamant pentru a putea convinge judecatorul sa-i admita cererea: existenta unei erori medicale, culpa medicului, prejudiciul cauzat (material sau moral) si legatura de cauzalitate dintre eroare si prejudiciu.

 

Eroarea medicala (activitatea medicala incalca standardul ingrijirii medicale): in litigiile civile (spre deosebire de cazurile penale) pacientul trebuie sa dovedeasca faptul ca standardul de calitate general acceptat in cazul procedurilor medicale la care a fost supus nu a fost respectat de catre medicul reclamat. Cu alte cuvinte, care este standardul general acceptat de la un doctor competent (sau alt personal medical) ce aplica procedura medicala in discutie si in urma careia a survenit eroarea medicala. Trebuie retinut faptul ca prestatia unui medic nu este judecata dupa comportamentul celui mai experimentat, indeminatic si pregatit medic din specialitatea respectiva. De asemenea, medicul nu trebuie sa garanteze rezultatul muncii sale, dupa cum bine spunea dna judecator Georgiana Tudor ( „Raspunderea juridica pentru culpa si eroarea medicala”) – practica medicala nu este o societate de asigurari si nu trebuie blamata pentru orice nu merge conform planului.

 

Legatura de cauzalitate dintre actiunea medicului si prejudiciile cauzate: pacientul trebuie sa dovedeasca faptul ca actiunile / inactiunile medicului sunt – in mod direct – cauza prejudiciilor suferite. Chiar daca medicul a fost neglijent dar aceasta neglijenta nu a produs in mod direct prejudiciul suferit de catre reclamantul-pacient, atunci medicul nu poate fi tras la raspundere dpdv al dreptului civil.

 

Prejudiciul: in final, reclamantul trebuie sa dovedeasca ce prejudicii materiale si morale a suferit ca rezultat a erorii medicale.

 Nu analizati cazul de malpraxis in mod retroactiv

Este foarte usor pentru un pacient sau judecator sa analizeze retroactiv o eroare medicala si sa isi dea seama ce ar fi trebuit facut pentru ca prejudiciul sa nu fi aparut. Cu toate acestea, instantele de judecata nu analizeaza retroactiv actul medical si nici nu ar trebui sa faca asta.

Instanta de judecata trebuie sa analizeze dovezile pentru a determina daca standardul de ingrijire medicala a fost respectat la data cind pacientul a fost supus procedurii medicale. Standardul de ingrijire medicala se schimba in timp si un avocat  trebuie sa fie atent la analizarea probelor (in special a expertizei medico-legale) obtinute astfel incit sa dovedeasca standardul de ingrijire medicala aplicabil cit mai aproape de momentul producerii malpraxisului medical.

 

Pentru o consultanta juridica in cadrul careia puteti obtine toate informatiile relevante cazului dvs va puteti face o programare

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *