Etapele unui dosar de malpraxis medical

Multi clienti au dificultati in a intelege ca stabilirea unui caz ca fiind malpraxis medical are 2 etape distincte.

Prima etapa este investigatia. Pina cind dosarul clientului nu este analizat si confirmat ca fiind malpraxis medical de catre medicii colaboratori in specialitatea respectiva, eu – ca avocat – nu stiu daca clientul are sau nu o pretentie intemeiata fata de medic sau unitatea medicala.

A doua etapa este cea litigioasa. Daca medicii colaboratori imi confirma ca exista erori medicale imputabile si in masura in care aspectul financiara este agreat cu clientul atunci procedura amiabila (si ulterior cea judiciara) este pornita.

Ceea ce nu stiu clientii despre cazurile de malpraxis este faptul ca acestea sunt foarte scumpe ca si costuri de gestionare si instrumentare, raportate la alte cauze civile. Din aceasta cauza, intotdeaune informez clientul – in masura in care se pot estima – despre costurile aferente dosarului sau. Costurile mari sunt cele generate de extrema specializare a expertilor ce sunt necesari pentru demonstrarea erorii medicale, in special expertii-parte si expertizele medicale implicate in materialul probatoriu.

Va redau mai jos un gen de mesaj ce il trimit clientilor mei in cazul in care dosarul analizat nu se confirma a fi un caz de malpraxis:

„Buna ziua,

In urma analizei facute dosarului primit de la dvs nu putem cunoaste daca acest dosar este un caz de malpraxis in lipsa unei opinii avizate ce urmeaza a fi emise de catre medicii colaboratori experti din domeniul chirurgiei ortopedice. Aceasta analiza are drept obiect dosarul medical comunicat si este esentiala a fi obtinuta inaintea inceperii oricarei proceduri amiabile sau judiciare.

Costurile unei asemenea analize costa […] euro. Va aducem in vedere faptul ca infectiile intraspitalicesti sunt dificil de imputat unitatilor medicale ca fiind rezultatul incalcarilor standardelor medicale.

De asemenea va aducem aminte faptul ca exista un termen de prescriptie in cazul dvs iar acesta este de 3 ani de la data intervenirii infectiei

Fara o expertiza facuta dosarului dvs este foarte dificil sa sustinem si sa dovedim ca infectia este imputabila unei persoane sau chiar unitatii medicale.

Avind in vedere cele mentionat mai sus asteptam pozitia dvs si vom actiona in consecinta.”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *