Malpraxis interventie chirurgicala

Prejudiciu rezultat în urma unei interventii chirurgicale: conditia de anormalitate

Conditia privind existenta unui risc anormal aferent procedurii chirurgicale trebuie sa fie retinuta ca îndeplinita atunci cind actul medical a condus la consecinte semnificativ mai grave decit cele la care pacientul era expus prin patologia sa.

 

În caz contrar, consecintele actului medical nu pot fi considerate ca fiind anormale, cu exceptia cazului în care, în conditiile în care s-a întimplat evenimentul respectiv, aparitia prejudiciului avea o probabilitate foarte mica.

 

Asadar, riscurile precizate de expertiza medico-legala nu puteau fi considerate anormale tinind cont de starea de sanatate a pacientului, în conditiile in care gravitatea starii acestuia ce a determinat actul chirurgical implica riscuri ridicate si ale caror realizare sta la originea prejudiciului.

 

Curtea de Apel arata ca, bazindu-se în special pe concluziile expertilor, pacientul prezenta o patologie a carei evolutie trebuia sa conduca la o invaliditate semnificativa si ca interventia chirurgicala, considerata necesara în cazul acestei patologii, avea drept scop evitarea unei agravari a starii de sanatate pacientului dar ca ea insasi implica un risc de esec semnificativ si de agravare a starii in procent de 6% si pina la 8%.

 

Astfel, Curtea considera ca aceste consecinte ale interventiei nu erau semnificativ mai grave decit cele la care pacientul fusese expus ca urmare a patologiei sale si ca starea sa grava de sanatate condusese la aparitia unui act ce implica riscuri ridicate si a caror realizare sta la originea prejudiciului.

 

In concluzie, aceste consecinte nu prezinta un caracter anormal si deci nu sunt indeplinite conditiile legale pentru a retine culpa medicala.

 

Obligatia de a furniza informatii despre riscurile unei nasteri vaginale  

Circumstanta potrivit careia  nasterea vaginala este un eveniment natural si nu un act medical nu-i dispenseaza pe medici de obligatia de a-i aduce la cunostinta femeii însarcinate riscurile pe care le poate prezenta.

 

Aceste informatii trebuie sa se refere în special la starea sa de sanatate, cea a fatului sau antecedentele sale medicale precum si mijloacele de prevenire.

 

Daca exista o patologie a mamei sau a copilului la nastere sau  antecedente medicale ce pot provoca un risc cunoscut în cazul unei nasteri vaginale, pacienta trebuie sa fie informata despre riscul în cauza, posibilitatea de a face cezariana precum si despre riscurile inerente unei asemenea interventii.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *