Riscul de deces. Orice procedura chirurgicala trebuie insotita de mentionarea catre pacient a unui asemenea risc?

Intrebarea a fost esenta unui recent caz de malpraxis medical si avea legatura cu un consimtamint ce fusese dat de catre mama unui pacient.

In dosar era vorba de o UPPP (uvulopalatofaringoplastia – indepartarea chirurgicala a tesuturilor din git spre a putea respira mai bine) unde studiile de specialitate precizeaza ca riscul de deces este de 0,2%.

Problema care s-a pus a fost: este necesar ca un chirurg sa mentioneze posibilitatea decesului in asemenea proceduri medicale atunci cind informeaza pacientul si cere consimtamintul informat?

In conformitate cu normele medicinei legale, informarea pacientului despre un risc medical depinde de 2 elemente: (i) alti medici ar informa pacientul despre riscul unui deces si (ii) pacientul ( sau apartinatorii) are fi luat o alta decizie daca riscul de deces ar fi fost pus in discutie?

Un studiu al Universitatii Duke precizeaza: :”In fapt, nu exista obligatia de a include decesul printre riscurile oricarei proceduri chirurgicale; cind riscul de deces este asa de mic incit devine improbabil si neasteptat, includerea sa in rindul riscurilor ar echivala cu o inselare a pacientului”.

Cu alte cuvinte, pacientul nu trebuie sa fie inspaimintat cu riscurile improbabile ale procedurii astfel incit acesta sa refuze o procedura medicala de care chiar are nevoie

In aceeasi lucrare este tratata si problema nivelului riscului astfel incit sa devina necesar inserarii sale in cadrul informarii pacientului. Concluzia este ca acest nivel este discutabil si variabil insa nivelul minim acceptabil de la care pacientul trebuie informat este de 0,1% sansa de deces.

Ghidul emis de catre Universitatea Harvard cu privire la consimtamintul informat spune ca tipul si numarul riscurilor ce trebuie dezvaluite pacientului depinde de semnificatia ce o da pacientul acestor riscuri in luarea deciziei sale.

In cazul discutat mai sus ( UPPP) riscurile mentionate in literatura medicala sunt: singerari, infectii, dificultati la inghitire, sforait. Este absent in mod constant riscul de deces.

Din experienta mea si din discutiile cu medici, riscurile cu o rata de aparitie mai mica de 1% nu sunt dezvaluite pacientilor. Personal sunt de acord cu aceasta opinie dar este posibil ca alte persoane sa aibe o cu totul alta optiune mai ales ca nu avem un standard legal in acest domeniu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *