Ce nu trebuie sa faca un pacient care este victima unui malpraxis medical (partea I)

Photo by DocuSign on Unsplash

După ce sufera o eroare medicală, victima a unui malpraxis caută adesea răspunsuri la medic sau la seful departamentului medical. În multe cazuri, din păcate, aceste răspunsuri nu corespund așteptărilor reale ale pacientului. Într-adevăr, răspunsurile pot fi evazive sau pot încerca să facă pacientul să creadă că este „ghinion” (juridic insemnind ca se afla in marja de eroare acceptata de catre standardul medical aplicabil) iar acesta va simți că i se „ascunde” ceva.

 

În aceste condiții de netransparență, pacientul va avea ca prima optiune sesizarea Colegiului Medicilor care se poate face in termen de cel mult 6 luni de la data săvârşirii faptei sau de la data cunoaşterii consecinţelor prejudiciabile. Firește, medicul nu va sfătui victima să contacteze un avocat specializat în erori medicale dar același medic va fi asistat de avocați și experti in medicina legala.

 

În aceste condiții nefericite, un număr impresionant de pacienti / victime apelează la cabinetul nostru, uneori după ce primesc o decizie nefavorabila de la Colegiul Medicilor din Romania prin care i se respinge reclamatia facuta impotriva medicului, procedura in cadrul careia pacientul nu a beneficiat de expertiza unui medic legist sau a unui avocat. Din nefericire, din acel moment, pacientul / victima trebuie să inceapa o alta procedura în fața unei instanțe de judecată, trăgând după sine bila și lanțul acestei decizii nefavorabile!

 

Acest scenariu dezastruos se repetă în fiecare zi și arată că primii pași ai victimei vor fi decisivi pentru întreaga procedură. De exemplu, dacă decideți să vă adresați Colegiului Medicilor, această alegere poate avea o influență majoră asupra modului cum trebuie gestionat dosarul aflat pe rolul instantei de judecata și/sau asupra valorii despăgubirii.

 

Daca decideti sa apelati la aceasta procedura administrativa, va recomand cu tarie sa discutati in prealabil cu un avocat specializat in malpraxis si / sau cu un expert legist care sa analizeze cazul dvs si sa va explice cit mai clar avantajele si dezavantajele unei asemenea proceduri.

 

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare pe link-ul urmator: https://malpraxis.procese-avocat.ro/index.php/2023/01/31/programari-online/

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *