Raspunsuri catre victimele malpraxisului medical

Cum poate fi asigurata obiectivitatea expertului medic legist ?

 În cazul în care ați suferit o eroare medicală, competenta teritoriala a efectuarii unei expertize medico-legale este mentionata la acest link https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/24277.

Daca in urma analizarii expertizei efectuate observati indicii care pun sub semnul intrebarii impartialitatea expertului desemnat (au existat cazuri cind expertul desemnat din cadrul Serviciului Judetean de Medicina Legala era un fost coleg de facultate al medicului acuzat de malpraxis medical), puteti solicita – motivat – trimiterea expertizei la un alt serviciu de medicina legala in vederea unei noi expertize. Precizam ca pentru aceasta schimbare a expertului nu este suficienta doar ca expertiza sa fie nefondata deoarece acest aspect se poate indrepta fie prin suplimente la expertiza, fie printr-o noua expertiza urmata de avizarea sa de catre Comisia de Avizare si Control.

 

Sunt utile asociațiile de victime ale erorilor medicale?

Asociațiile victimelor erorilor medicale pot fi utile in sensul de a va indruma catre avocati specializati cu care au lucrat anterior sau catre experti medici-legisti dar această utilitate s-a diminuat considerabil de la dezvoltarea internetului.

După ce am lucrat personal cu diverse asociații ale victimelor unor erori medicale, am observat că marea majoritate a persoanelor  care contactează astfel de asociații sunt pur și simplu în căutarea unui avocat specializat în erori medicale pentru a afla care sunt șansele de succes ale unei eventuale acțiuni și/sau pentru a introduce o acțiune în instanță.

În zilele noastre, toți acești avocați au o pagina de internet sau – cum este cazul de fata – un blog și prin urmare, victima care dorește să se adreseze instanței poate contacta cu ușurință avocatul ales de ea fără a suporta nicio taxă de asociere.

 

Trebuie să păstrez facturile pentru cheltuielile legate de consecințele erorii medicale?

DA, niciodată nu este prea devreme pentru a începe acest proces, deoarece facturile și estimările vor avea un impact major asupra despăgubirii dumneavoastră. Documentația privind toate cheltuielile legate de afecțiunea dumneavoastră medicală trebuie păstrată cu grijă chiar dacă este vorba de o sumă mică.

De exemplu, ar trebui păstrate facturi / bonuri fiscale pentru combustibil, costuri de cazare, medicamente si echipamente / dispozitive medicale necesare, proceduri medicale reparatorii, modificari ale locuintei daca sunt impuse de un handicap provocat de catre eroarea medicala, taxe de drum pentru călătoria dumneavoastră la medicul care vă tratează urmările erorii medicale, etc.

Bineînțeles, documentele justificative pentru cheltuielile cu un ajutor uman sau cu adaptările la locuința sau vehiculul dumneavoastră trebuie păstrate cu grijă. Dacă nu sunteți sigur dacă cheltuiala are legătură cu vătămarea dumneavoastră, păstrați totuși factura: avocatul specializat in malpraxis medical o va clarifica atunci când vă va evalua cererea de despăgubire.

 

Important: trebuie să păstrați toate documentele justificative (facturi, chitanțe, estimări etc.) referitoare la cheltuielile (chiar dacă sunt acoperite integral sau parțial) în legătură cu pierderea dumneavoastră. Documentul justificativ pentru fiecare bănuț care iese din buzunarul dumneavoastră ca urmare a erorii medicale ar trebui să se afle în dosarul ce il veti analiza cu avocatul !

 

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare pe link-ul urmator: https://malpraxis.procese-avocat.ro/index.php/2023/01/31/programari-online/

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *