Malpraxis in stomatologie (continuare)

Un dentist care a comis un malpraxis în îngrijirea pe care a acordat-o pacientului său trebuie să-l despăgubească integral si sa acopere prejudiciul suferit de pacient.

Vă rugăm să rețineți că pentru a putea trage la răspundere medicul dentist trebuie să puteți dovedi că acesta a comis o eroare medicala (în cazul unui diagnostic greșit, tratament eronat stabilit, neglijență in aplicarea tratamentului etc.) care a cauzat un prejudiciu. Într-adevăr, faptul că pacientul nu este vindecat nu este un argument suficient deoarece nu exista 2 pacienti identici ceea ce inseamna ca un tratament nu are acelasi efect la 2 persoane diferite. Medicul dentist are o obligație de mijloace (nu si de rezultat) adica medicul dentist nu garantează că pacientul se va vindeca ci că va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție ( aparatele medicale pe care cabinetul le are cit si cunostintele sale medicale) pentru a obține acest lucru.

 

Litigiul in cazul unui malpraxis medical in stomatologie: ce costuri pot fi rambursate?

Dacă medicul dentist este în culpă puteți solicita despăgubiri pentru orice costuri pe care nu ar fi trebuit să le plătiți daca nu ar fi existat culpa medicala.

Iată câteva exemple de rambursare a costurilor:

  • cheltuieli legate de consultarea si tratamentul efectuat de alt dentist care trebuie să repare ceea ce a fost gresit facut in prima procedură dentară;
  • costuri legate de orice pierdere a veniturilor cauzata de problemele dentare;
  • prejudicii morale (neeconomice) cum ar fi suferință fizică (imposibilitate de vorbire corecta, deformare a fizionomiei, etc) sau psihică;.

 

Litigii cu stomatologii: ce variante sunt disponibile pentru a angaja răspunderea acestuia?

Este esențial să adunați dovezi pentru a vă trage la răspundere dentistul. În primul rând, cereți să vă dea o copie a întregului dumneavoastră dosar medical conform dispozitiilor legii 46/2003 (« Pacientul are acces la datele medicale personale”).

Trebuie să întocmiți apoi un dosar  temeinic pentru a formula cererea de despagubire iar in acest caz  recomand cu insistență să solicitați sfatul și asistența unui avocat specializat in malpraxis si a unui expert parte medic legist pentru a determina și certifica cauzele prejudiciului suferit.

După ce dosarul e complet, pacientul poate încerca să rezolve litigiul pe cale amiabilă fie direct fie prin intermediul avocatului specializat in malpraxis medical care il reprezinta.

Acționați în instanță pentru a vă afirma dreptul la despăgubire dacă nu primiți răspuns sau dacă răspunsul este nesatisfăcător. Avocatul dvs va întreprinde demersurile necesare pentru a vă prezenta cazul în fața instanței competente, onorariul fiind agreat de ambele parti in prealabil.

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare pe link-ul urmator: https://malpraxis.procese-avocat.ro/index.php/2023/01/31/programari-online/

 

Photo by Jonathan Borba on Unsplash 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *