Infectie nosocomiala. Agravarea prejudiciului initial la 10 ani dupa operatie

Un pacient a contractat o infecție nosocomială în anul 2010 în timpul unei operații la genunchi efectuată într-o clinică privată. In anul 2020 a intentat un proces pentru ca unitatea medicala să fie obligată să îl despăgubească pentru leziunile suferite in urma infectiei.

Cererea sa a fost admisă, clinica fiind găsită responsabilă într-o decizie pronuntata in anul 2022.

In fapt, starea de sănătate a pacientului s-a înrăutățit ulterior procedurii chirurgicale din 2010 ceea ce a impus amputarea unui picior.

Inaintea efectuarii oricarei proceduri judiciare si la recomandarea avocatului specializat in malpraxis medical s-a solicitat si obtinut o opinie expertala din partea expertului medic legist angajat pentru a evalua cazul.

Expertul a reținut (i) că sindromul septic sever era legat de o recidivă a infecției genunchiului stâng direct legată de osteotomia din 2010 – după o vindecare aparentă – din cauza unui stafilococ auriu multirezistent, si (ii) că infecția protezei genunchiului stâng, care a condus pacientul la terapie intensivă și apoi la o amputație salvatoare era direct legată de aceeași operație chirurgicală,

Pe baza concluziilor opiniei expertale pacientul a dat în judecată unitatea medicala pentru a obține despăgubiri pentru toate prejudiciile rezultate.

Instanta de fond a reținut ca suma solicitata trebuie diminuata considerând că existența unei anumite legături de cauzalitate între agravarea stării de sănătate a victimei și infecția nosocomială suferită în 2010 nu înseamnă că clinica este obligată să despăgubească toate consecințele nefaste ale acestei agravări și ale amputării suferite de persoana în cauză.

Judecătorii au observat că au existat in tot acest timp patologii care au fost analizate si care – din punct de vedere medical – au contribuit la deteriorarea stării sale de sănătate.

Reclamantul a formulat apel împotriva acestei hotărâri argumentând că scopul răspunderii civile este de a restabili, cât mai exact posibil, echilibrul distrus de prejudiciu și de a readuce victima în situația în care s-ar fi aflat dacă fapta prejudiciabilă nu ar fi avut loc.

Acesta a considerat că raportul de expertiză a stabilit o legătură de cauzalitate între agravarea stării sale de sănătate și infecția nosocomială suferită în 2010 și că, prin urmare, instanta de fond a încălcat principiul reparării integrale a prejudiciului.

De asemenea, a susținut că dreptul victimei de a obține despăgubiri pentru prejudiciul personal nu poate fi redus din cauza unei stări patologice anterioare, în condițiile în care agravarea pentru care solicita despăgubiri a fost cauzată exclusiv de evenimentul prejudiciabil.

În opinia sa, prin luarea în considerare a unor patologii care existau înainte de infecția nosocomială pentru a reduce despăgubirea pentru agravarea stării sale de sănătate judecătorii de fond au încălcat acest principiu.

Instanta de apel a respins calea de atac pentru următoarele motive:

„După ce a admis, pe baza raportului de expertiză, existența unei legături de cauzalitate între infecție și agravarea stării de sănătate a apelantului-reclamant, Tribunalul a considerat că deteriorarea starii de sanatate care a condus la amputație a fost multifactorială și favorizată de excesul de greutate al pacientului precum și de o osteoartrită majoră a genunchiului drept care a condus la o solicitare mecanică crescută asupra genunchiului stâng și că trebuia să se țină seama de rolul important și determinant al acestor factori fără legătură cu infecția nosocomială.

Tribunalul a putut să deducă, fără a ignora principiul despăgubirii integrale, că infecția nu a contribuit decât la agravarea prejudiciului pentru care apelantul-reclamant solicita despăgubiri într-o proporție pe care a evaluat-o în mod suveran.

Această hotărâre ilustrează dificultățile cazurilor de malpraxis medical unde se ridica probleme de sanatate cauzate de agravarea unui prejudiciu în prezența unei eventuale afecțiuni anterioare și de imputabilitatea parțială a prejudiciului inițial (chiar daca a fost deja acoperit).

Aceasta demonstrează necesitatea de a beneficia de asistență din partea unor profesioniști specializați în acest domeniu, avocati si experti medici-legisti.

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare pe link-ul urmator: https://malpraxis.procese-avocat.ro/index.php/2023/01/31/programari-online/

Photo by philippe spitalier on Unsplash

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *