Contextul medico-legal al hemoragiei după naștere
În perioada postpartum placenta se separă și este expulzată din uter ceea ce poate provoca hemoragii materne care necesită un tratament rapid. Aceasta reprezintă o pierdere de sânge de peste 500 de mililitri în cazul nașterii vaginale sau mai mult în cazul operației cezariene.
Hemoragia postpartum este relativ frecventă afectând 5% din nașteri și reprezintă principala cauză de mortalitate maternă la nivel mondial. De aceea, gestionarea acesteia trebuie să fie în concordanță cu cele mai recente științe medicale, iar acest lucru este valabil pentru întreaga echipă de maternitate: obstetrician-ginecolog și anestezist de terapie intensivă.
Un avocat specializat în malpraxis medical va ajuta o femeie care a suferit o astfel de hemoragie să își valorifice dreptul la despăgubiri pentru prejudiciul suferit daca exista o culpa in desfasurarea procedurilor medicale.
Apariția hemoragiei în timpul nașterii placentei
Cauza principală este atonia uterină (cu alte cuvinte absența contracției uterine) după naștere care este necesară pentru a opri sângerarea după separarea placentei.Cu alte cuvinte, în cazul atoniei uterine, această hemostază naturală nu are loc de unde și hemoragia post-partum.Pe lângă atonia uterină, hemoragia postpartum se poate datora retenției unui fragment de placentă în uter.
Lacrimile perineale sau ale tractului genital sunt o altă cauză a hemoragiei postpartum.Riscul de hemoragie postpartum este crescut de multiparitatea ridicată, sarcinile multiple, excesul de lichid amniotic (polihidramnios), antecedente de hemoragie postpartum sau abuzul de oxitocină în timpul travaliului.
În cazul nașterii pe cale vaginală prevenirea hemoragiei postpartum implică gestionarea activă (dirijată) a nașterii placentei prin administrarea lentă a 5 sau 10 unități de oxitocină .
Managementul hemoragiei post-partum
În caz de hemoragie după livrarea placentei medicul obstetrician-ginecolog verifică dacă uterul este gol prin intermediul unei revizii uterine.Dacă, pe de altă parte, hemoragia apare înainte ca placenta să fi fost eliberată se efectuează o naștere artificială.
Eventualele răni sunt suturate. Se administrează antibiotice preventive care vizează germeni precum streptococul de grup B și escherichia coli. Amoxicilina/acidul clavulanic și, respectiv, eritromicina, sunt adesea alese pentru prevenție.
Se inițiază umplerea vasculară cu soluție cristaloidă, cu monitorizarea hemoglobinei cu ajutorul sistemului Hemocue. Transfuziile pot deveni necesare pentru a menține hemoglobina peste 8 g/dl.Se efectuează un test de coagulare pentru a detecta orice anomalii în coagularea sângelui.
Aceste proceduri nu trebuie să întârzie injectarea intravenoasă lentă de oxitocină la sfârșitul travaliului urmată de o perfuzie de întreținere la doza maximă, de obicei 40 UI. În absența unui răspuns la oxitocină, acidul tranexamic a demonstrat un efect benefic în studii recente în ciuda anumitor efecte adverse grave.
În cazul în care nu se obțin rezultate de hemostază în 30 de minute, se începe o perfuzie de sulprostonă. Dacă sulprostona nu reușește, o tamponare cu balon în uter poate opri sângerarea, în caz contrar fiind efectuată ligatura chirurgicală a arterelor uterine sau hipogastrice. În ultimă instanță, poate fi necesară o histerectomie de hemostază, în special în cazul unei hemodinamici instabile sau al unei urgențe care pune în pericol viața mamei.
Avocatul are nevoie de dosarul medical pentru a răspunde la întrebările victimei. Trebuie reamintit faptul că majoritatea deceselor materne în urma hemoragiei post-partum pot fi evitate.
Prin urmare, victima sau familia acesteia ar trebui să ceară sfatul unui avocat specializat în malpraxis medical si a expertului medico-legal cu care aceste colaboreaza. În acest scop, ar trebui să solicite o copie a fișei de naștere a maternității și a fișei de la secția de terapie intensivă .
Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare
Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay