Ce trebuie sa faca un pacient care se considera victima unui malpraxis medical

Înainte de a face orice demers , este important să solicitați o copie completă a dosarului medical fie mergind la registratura spitalului si depunind o cerere in acest sens fie trimițând o scrisoare recomandată cu confirmare de primire unității sanitare în cauză. Experienta profesionala a demonstrat ca este mai eficienta prima varianta

Scrisoarea este redactată de părinți – dacă victima este un minor – sau de reprezentantul legal dacă victima este un adult aflat sub tutelă. Trebuie anexată o copie a unui act de identitate (pentru un minor, trebuie anexată, de asemenea, o copie a certificatului de nastere iar pentru o persoană aflată sub tutelă, o copie a a hotărârii de instituire a tutelei). Conform legii, costurile de reproducere sunt suportate de victimă. Nu sunteți obligat să indicați motivul pentru care solicitați comunicarea dosarului medical.

 

Rolul avocatului specializat în malpraxis medical (răspundere medicală)

Avocatul specializat în malpraxis medical practică în domeniul răspunderii medicale (cunoscut în mod obișnuit sub numele de drept medical sau drept al sănătății). Rolul avocatului victimei este de a apăra, de a sfatui și de a maximiza șansele de succes ale victimei (stabilirea raspunderii civilea a medicului) și valoarea despăgubirii.

 

Mai concret, avocatul specializat în malpraxis medical ar trebui să asiste clientul în timpul procedurilor judiciare si administrative iar in cazul expertizelor medicale sa faciliteze clientului asistenta unui expert parte medic legist. Cu siguranță nu este sarcina victimei să găsească un consilier medical: fiecare avocat specializat în malpraxis medical ar trebui poata indruma / recomanda clientului sau experti medici legisti. Ulterior, pe baza opiniei expertale, avocatul va pleda în fața instanței, folosind jurisprudența și probele, pentru a obține cea mai bună despăgubire pentru victimă.

 

Întrebări pe care le pune adesea victima

Este o idee bună să depun o plângere la Colegiul Medicilor?

Aceasta măsura poate fi adecvata dar s-ar putea să nu fie potrivita pentru cazul dumneavoastră. Este important să alegeți tipul de procedură care se potrivește cu motivele pentru care doriți să intentați o acțiune dar care vă maximizează șansele de succes și de despăgubire. Avocatul specializat în malpraxis medical vă va ajuta în această alegere cu consecințe importante.

Mesajul cheie este acela de a alege cu grijă calea procedurală corectă (instanta sau Colegiul Medicilor) încă de la început și de a o menține. Această decizie nu trebuie luată cu ușurință și apoi schimbată: este adesea în detrimentul victimei în ceea ce privește timpul, costurile și chiar șansele de succes ale acțiunii.

 

Ce trebuie să fac dacă lipsesc documente din dosarul meu medical?

În majoritatea cazurilor, unitățile sanitare, fie ele private sau publice, comunică toate elementele victimei. În cazurile în care există o rezistență nejustificată la comunicarea anumitor elemente, o scrisoare de atenționare poate rezolva problema. În cel mai rău caz, se poate apela la instanta de judecata pentru a obliga unitatea sanitara la comunicarea de documente. În cazul în care lipsesc elemente în ciuda tuturor acestor eforturi, jurisprudența recentă decide că unitatea sanitară (sau medicul, dacă este cazul) trebuie să furnizeze dovada, de exemplu, a rezultatului presupus al unui examen medical care se presupune că a fost pierdut sau nu poate fi găsit.

 

Cum știu dacă am fost victima unei greșeli din partea medicului sau a chirurgului?

Uneori simțiți că s-a făcut o greșeală iar in unele cazuri aveti dreptate. Uneori sunteti nesigur iar alteori nu știti deloc: sunteti constient doar că ati suferit un prejudiciu grav.

În orice caz, veți găsi un răspuns oficial la această întrebare la un avocat specializat în malpraxis medical: acest profesionist juridic ar trebui să studieze cazul dumneavoastră din punct de vedere juridic iar un expert medic legist sa analizeze aceste acte din punct de vedere medical pentru a vă răspunde la întrebarea dumneavoastră privind existenta unor indicii de malpraxis medical precum si procedura judiciara potrivita ce trebuie urmata.

 

Care sunt costurile unui proces?

Majoritatea avocaților specializați în malpraxis medical primesc un onorariu fix care va acoperi costurile generate de munca sa in timpul procedurii judiciare sau administrativa si un onorariu de succes care reprezintă un onorariu procentual care este plătit numai dacă cazul dumneavoastră are succes. Onorariul de succes – conform legii – este unul complementar adica avocatul nu poate fi remunerat doar în acest mod, ceea ce implică, în același timp, perceperea onorariului fix.

Un alt cost al procedurii este reprezentat de costurile cu angajarea unui expert parte medic legist si cele procesuale. Atunci când judecătorul dispune efectuarea unei expertize, acesta va cere de obicei victimei să avanseze costurile expertizei care vor fi rambursate în cazul în care acțiunea are succes. La aceste costuri se va adauga si onorariul expertului parte medic legist a carui asistenta este importanta deoarece – nu uitati – avocatul nu este medic si nu are cunostintele medicale necesare.

 

Există, de asemenea, taxe de executare silita pentru cazul in care veti obtine cistig de cauza si trebuie obtinuute sumele de bani de la debitorii unitati sanitare sau firme de asigurare. Si aceste costuri vor fi recuperate de la debitor in cadrul executarii silite dar vor fi avansate de catre creditor.

 

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare.

 

Photo by Melinda Gimpel on Unsplash

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *