Raspunderea medicală privind incidentele din sala de nașteri

În timpul travaliului obstetrical mama poate suferi o scădere periculoasă a tensiunii arteriale sau, mai rar, o stare de șoc ori un stop cardiorespirator.

 

Acest lucru necesită tratarea imediată a problemei medicale pentru a evita invaliditatea sau decesul mamei.

 

Este adesea necesar să se grăbească nașterea copilului deoarece urgența poate duce la o lipsă de oxigen pentru făt ceea ce determina aparitia unei encefalopatie care poate evolua spre paralizie cerebrală deși în prezent nou-născuții hipoxici pot fi tratați cu hipotermie controlată.

 

În cazul răspunderii medicale, inclusiv în contextul nașterii, victima trebuie să dovedească o culpă (neglijență, neatenție, nepăsare etc.) în raport cu prejudiciul suferit.

 

In cazul unei urgențe în sala de nașteri, avocatul specializat in malpraxis medical trebuie să verifice dacă îngrijirile acordate sunt conforme cu procedurile stabilite la nivel national pentru a putea spune familiei victimei dacă este oportună o acțiune în justiție.

 

Pentru a defini hipotensiunea arterială, conform expertizelor medico-legale, o scădere a tensiunii arteriale sistolice cu mai mult de 20% – 30% sau un nivel mai mic de 90 – 100 mmHg este adesea utilizat ca un criteriu pentru definirea hipotensiunii.

 

De asemenea, putem utiliza tensiunea arterială medie care reprezintă tensiunea arterială pe parcursul unui ciclu cardiac calculată astfel: 2/3 x tensiunea arterială diastolică + 1/3 x tensiunea arterială sistolică. Daca gravida are o tensiune arterială medie mai mică de 65 mmHg timp de 10 minute inseamna ca are hipotensiune arterială.

 

De asemenea, trebuie reținut că hipotensiunea gravidei va avea un impact negativ asupra fătului deoarece nu există o autoreglare a circulației sanguine în uter.

 

Hipotensiunea gravidei poate fi observată după administrarea anesteziei epidurale dar în majoritatea cazurilor scăderea rămâne moderată și răspunde bine la umplerea vasculară.

 

Pe de altă parte, dacă blocajul simpatic al analgeziei epidurale este prea mare, de exemplu din cauza unui supradozaj de produse anestezice sau dacă cateterul este prost plasat, hipotensiunea va fi semnificativă și poate duce la stop cardiorespirator.

 

O altă cauză frecventă de hipotensiune la gravide se datorează comprimării venei cave inferioare de către greutatea copilului în uter.

 

Cu toate acestea, poziționarea mamei pe partea stângă înlătură greutatea fătului corectând astfel hipotensiunea.

 

Orice poziție în care mama rămâne pe spate, cum ar fi poziția Trendelenburg (pacienta stă întinsă pe spate cu picioarele ridicate deasupra capului), nu îndepărtează greutatea fetală din uter și prin urmare nu va avea ca efect corectarea tensiunii.

 

În orice caz, de îndată ce tensiunea arterială a mamei scade, moașa / asistenta trebuie să cheme imediat medicul ginecolog-obstetrician.

 

Acest lucru se datorează faptului că moașa / asistenta nu este calificată să diagnosticheze etiologia hipotensiunii care poate fi complexă și poate ascunde o cauză gravă.

 

De fapt, ar putea fi vorba de o simplă hipotensiune datorată comprimării venei cave de către greutatea copilului dar ar putea fi vorba și de un blocaj anestezic ridicat, de o reacție alergică la un medicament sau de o embolie amniotică.

 

Faptul că tensiunea arterială crește temporar după umplerea vasculară nu exclude o cauză gravă deoarece inițial debitul cardiac poate crește printr-un simplu reflex de distensie crescută a mușchiului pompei cardiace.

 

Obstetricianul-ginecolog sau anestezistul de terapie intensivă trebuie să instituie o monitorizare cardiovasculară, să evalueze gravitatea clinică și să preleveze probe în scopul diagnosticării.

 

Șocul este o stare clinică cauzată de insuficiența sau colapsul circulator având ca rezultat un aport de oxigen insuficient pentru nevoile metabolice celulare.

 

Aceasta este o afecțiune gravă care necesită un tratament urgent și adecvat cauzei.

 

Șocul poate rezulta dintr-o varietate de cauze cum ar fi hipovolemia în urma unei hemoragii (externe sau nu).

 

În acest caz, hipotensiunea poate răspunde inițial la umplerea vasculară datorită mecanismelor compensatorii obișnuite de vasoconstricție și de creștere a frecvenței cardiace.

 

Abia mai târziu tensiunea arterială scade atunci când amploarea hemoragiei depășește această compensare.

 

Șocul poate rezulta și dintr-o redistribuire a volumului circulant ca în cazul șocului anafilactic (alergie la un medicament) sau al șocului septic (infecție generalizată după trecerea în sânge).

 

Șocul cauzat de obstrucție, de exemplu în cazul unei embolii pulmonare, trebuie încă diagnosticat. Chiar mai rar, în sala de nașteri este șocul cauzat de o tulburare a funcției cardiace propriu-zise.

 

Un caz singular este șocul cauzat de embolia amniotică atunci când lichidul amniotic trece în circulația sangelui gravidei. Deși este o ipoteză rară, aceasta ar trebui să fie întotdeauna unul dintre diagnosticele posibile luate în considerare de către ginecologul-obstetrician atunci când se confruntă cu hipotensiunea asociată cu dificultăți respiratorii sau cu probleme de coagulare a sângelui.

 

Șocul este un diagnostic pur clinic (hipotensiune arterială, frecvență cardiacă și respiratorie ridicată, reducerea debitului urinar, tulburări de conștiință, semne violacee marmorate pe piele).

 

Anestezistul trebuie să ia probe de sânge pentru a găsi cauza și a ghida tratamentul care, în orice caz, începe cu administrarea de oxigen, umplere vasculară și, dacă este necesar, medicamente pentru a constrânge arterele.

 

Bineînțeles, în cazul șocului hemoragic, poate fi necesară o transfuzie fără a aștepta ca hemoglobina să scadă în continuare.

 

În cazul unui șoc datorat unei alergii la un medicament, acesta trebuie oprit și trebuie administrată adrenalină.

 

În cazul șocului septic, în așteptarea rezultatelor bacteriologice, este foarte important să se utilizeze antibiotice adecvate celor mai probabile germeni.

 

Stopul cardiorespirator matern poate urma unui șoc. Cauzele sunt deci similare (hemoragie, embolie amniotică, eveniment trombo-embolic, stare septică, anafilaxie).

 

Avocatul specializat în malpraxis medical trebuie sa verifice următoarele puncte:

 

  • Masajul cardiac extern trebuie să fie imediat, cu o întrerupere minimă, eventual pentru defibrilare.
  • Ventilația trebuie să fie continuă cu intubație sau, dacă aceasta eșuează, cu o mască laringiană. Capnografia poate fi utilizată pentru a monitoriza eficacitatea resuscitării.

 

În timpul masajului cardiac, un asistent trebuie să folosească mâinile pentru a devia lateral uterul pentru a elibera greutatea fetală care comprimă vena cavă inferioară altfel masajul cardiac nu va fi eficient.

 

În cazul unui ritm cardiac șocabil (de exemplu fibrilația ventriculară) se va efectua defibrilarea. Șocul electric extern furnizează 200 de jouli de energie. După al treilea șoc, se administrează adrenalină și amiodaronă.

 

In cazul unui ritm neșocabil (de exemplu asistolie) masajul cardiac este continuat fără întrerupere și se administrează adrenalină în cantitate de un miligram pe cale intravenoasă în scopul obținerii unui ritm șocabil. În termen de 2 minute se face o evaluare pentru a vedea dacă este prezent un ritm șocabil. În caz contrar se administrează din nou adrenalină în aceeași doză urmată de o verificare a ritmului iar această secvență poate fi repetată.

 

Dacă acest lucru nu reușește se poate recurge la asistență circulatorie extracorporală.

 

În cele din urmă, în cele mai multe cazuri, extracția fetală trebuie efectuată de urgență. Aceasta poate fi o extracție instrumentală sau o operație cezariană, în funcție de dilatarea cervicală.

 

Avocatul specializat in malpraxis medical trebuie să analizeze impreuna cu expertul medic legist dosarul medical al maternității pentru a răspunde la întrebările familiei cu privire la faptul daca mama și copilul au fost îngrijiți în mod corespunzător și dacă ar trebui să se întreprindă o acțiune în justiție pentru a-i despăgubi pentru prejudiciul suferit.

 

Prin urmare, familia victimei trebuie să solicite o copie a dosarului de supraveghere a sarcinii precum și dosarul de la unitatea de terapie intensivă (afla aici cum le poti obtine).

 

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare.

 

Image by laputaaa from Pixabay

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *