Probleme pentru familia victimei unui malpraxis medical savirsit în timpul nașterii

Răspunderea medicului ginecolog este în continuă evoluție iar expertul legist și avocatul specializat în malpraxis medical trebuie să fie la curent cu evoluția științei medicale pentru a maximiza șansele de a obține despăgubiri pentru prejudiciul suferit.

 

Acest articol abordează două evoluții importante legate de întârzierea extracției prin cezariană (I) și de interpretarea ritmului cardiac fetal (II).

 

Întârzierea extracției prin operație cezariană

 

În trecut, se considera că o maternitate ar trebui să fie capabilă să efectueze o operație de cezariană în 30 de minute.

Cu toate acestea, limita de timp de 30 de minute era mai degrabă arbitrară deoarece nu se baza pe dovezi științifice.

 

În realitate, pentru operațiile cezariene extrem de urgente termenul de 30 de minute este prea lung și era necesară o schimbare.

Colegiu Medicilor Ginecologi din Franta a publicat un studiu care arată avantajele utilizării codurilor de culori pentru clasificarea operațiilor cezariene efectuate în timpul travaliului.

 

Folosirea codului „cezariana de cod roșu”,  urgențe extreme, a redus considerabil întârzierea deciziei la naștere.

Indicațiile pentru o cezariană de cod roșu sunt urgențele obstetricale, cum ar fi anomalii grave ale ritmului cardiac fetal, eșecul extracției instrumentale (forceps, vacuum) urmat de anomalii ale ritmului cardiac fetal, bradicardie fără recuperare, procidență a cordonului, desprinderea prematură a placentei inserate în mod normal (hematom retroplacentar), hemoragie Benckiser datorată inserției anormale a vaselor (velamentoasă sau praevia), placenta praevia cu hemoragie maternă abundentă, suspiciune de ruptură uterină, eclampsie maternă asociată cu ritm cardiac fetal anormal, embolie amniotică.

 

Avocatul specializat in malpraxis medical impreuna cu expertul medic legist trebuie să analizeze modul cum a fost supravegheata si urmarita nașterea înainte de indicarea operației cezariene, momentul deciziei de cezariană și lanțul de acțiuni între ginecolog și anestezist pentru a se asigura că nu se iroseste timp pretios.

 

În concluzie, avocatul specializat in malpraxis medical trebuie să analizeze întregul proces de gestionare și să identifice orice nerespectare a recomandărilor de bună practică obstetricală.

 

Interpretarea ritmului cardiac fetal

 

În trecut, interpretarea ritmului cardiac fetal nu era structurată și varia de la o școală la alta și chiar de la un expert la altul.

 

Într-adevăr, studiile au arătat o mare variabilitate între interpretările diferiților profesioniști.

 

Societățile savante, inclusiv Colegiul National al Ginecologilor din Franta, au încercat să reducă aceste diferențe prin emiterea unor recomandări pentru practica clinică care permit clasificarea cazurilor.

 

Clasificarea Colegiului francez a făcut deja obiectul unei prezentări pentru familiile victimelor encefalopatiei anoxo-ischemice sau ale paraliziei cerebrale.

 

În linii mari, această clasificare prezintă patru niveluri de gravitate, după cum urmează

 

– verde: o urmă cu risc scăzut de acidoză pentru care nu este necesară nicio acțiune.

– galben: risc de acidoză care necesită măsuri corective pentru a îmbunătăți oxigenarea și, dacă acestea nu au efect, utilizarea tehnicilor de linia a 2-a pentru a elimina acidoza fetală.

– portocaliu: traseu cu risc ridicat de acidoză care necesită o tehnică de linia a 2-a dacă aceasta poate fi întreprinsă fără întârziere, în caz contrar o extracție rapidă ale cărei metode (forceps, vacuum sau cezariană) depind de contextul obstetrical în special de dilatarea cervicală și de prezentarea fetală.

– roșu: linie cu risc major de acidoză care necesită o extracție imediată fără a recurge la o tehnică de linia a 2-a.

 

Clasificarea cazurilor în aceste patru categorii este complexă dar pot fi trasate câteva linii generale pentru a ghida familia unui copil cu paralizie cerebrala și avocatului de malpraxis medical:

 

– dacă ritmul de bază este normal și nu există încetiniri este vorba de un caz verde, cu un risc scăzut de acidoză.

– o anomalie izolată duce adesea la un caz galben iar combinarea mai multor anomalii transformă un caz galben în portocaliu. De exemplu, un caz frecvent de caz galben este încetinirea tardivă nerepetată sau încetinirea variabilă care durează mai puțin de 60 de secunde și cu o amplitudine mai mică de 60 bpm.

– un traseu portocaliu este frecvent întâlnit în cazul unor încetiniri tardive repetate sau al unor încetiniri variabile care durează mai mult de 60 de secunde sau al unor încetiniri severe posibil asociate cu o reducere a variabilității (între 3 și 5 bpm).

– un traseu roșu este observat cu o absență totală a variabilității (< 3 bpm) cu încetinire sau bradicardie.

 

Variabilitatea este un factor important în interpretarea frecvenței cardiace fetale deoarece o reducere a variabilității este adesea un semn de acidoză fetală.

 

Pe de altă parte, trebuie să se manifeste prudență deoarece variabilitatea este adesea menținută atunci când pH-ul sangvin este sub 7,10 sau chiar 7,0.

 

În ceea ce privește reactivitatea, prezența a cel puțin două accelerări sporadice (fără legătură cu contracțiile uterine) este liniștitoare dar, conform unui studiu recent, nu același lucru este valabil și pentru accelerările periodice (care apar în timpul contracțiilor).

 

Pe de altă parte, absența accelerațiilor în ritmul cardiac fetal are o valoare predictivă incertă pentru acidoza fetală.

 

Este interesant de remarcat faptul că valoarea predictivă a zonei totale de decelerare nu a fost modificată prin luarea în considerare a variabilității (oscilațiilor) ritmului cardiac fetal. Acest lucru tinde să arate că informațiile statistice conținute în factorul de variabilitate sunt deja incluse în cele ale zonei totale de decelerare.

 

Acest rezultat este compatibil cu literatura de specialitate care arată că o variabilitate normală nu exclude acidoza fetală.

 

Importanța acestor două aspecte pentru victimă și pentru avocatul de malpraxis medical.

 

Modificarea interpretării ritmului cardiac fetal și scurtarea termenului de cezariană sunt două puncte critice în expertiza medico-legala a unui copil cu handicap născut în contextul unei anoxii în urma unei erori medicale comise de un obstetrician-ginecolog.

 

Obtinerea  dosarelor medicale

Pentru a permite avocatului de malpraxis medical să răspundă la întrebările privind ritmul cardiac al fătului și cazurile de cezariana, primul pas pentru familia unei victime a paraliziei cerebrale este de a solicita o copie a dosarului medical prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire adresată directorului unității sanitare în cauză.

 

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare.

 

Image by Pexels from Pixabay

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *