Prematuritatea: eroarea medicală a medicului obstetrician-ginecolog

In materia raspunderii civile delictuale, in afară de fapta culpabila a  unui obstetrician-ginecolog, avocatul specializat in malpraxis medical trebuie să dovedească si legătura de cauzalitate între fapta culpabila și prejudiciu.

In cazurile de prematurite la nastere dovada legăturii de cauzalitate prezintă particularități medico-legale.

Aceste particularități se referă în special la vârstele gestaționale cuprinse între 28 și 33 de săptămâni de amenoree.

Particularitatea encefalopatiei de prematuritate
La copilul născut înainte de 34 de săptămâni, spre deosebire de copilul născut la termen sau aproape de termen, valoarea medico-legală a examenului neurologic și a acidozei este limitată dar imagistica cerebrală (RMN și ecografia transfontanelară) are o importanță majoră.

Leziuni antepartum versus leziuni intrapartum
Proporția de victime ale paraliziei cerebrale legate cauzal de encefalopatia hipoxic-ischemica perinatala suferită în timpul travaliului este mai mică la copiii născuți înainte de 34 de săptămâni de amenoree decât la cei născuți după această vârstă gestațională.

Unul dintre motive este faptul că prematuritatea în sine poate provoca invaliditatea victimei.

În plus, copilul prematur are o toleranță mai mare la hipoxie decât copilul născut la termen, ceea ce contribuie la discrepanța frecventă dintre frecvența cardiacă fetală și nivelul acidozei metabolice la naștere ceea ce face ca decizia de a interveni să fie mai dificilă decât la copilul născut la termen.

O altă diferență importantă față de encefalopatia hipoxic-ischemica perinatala la termen este că victima prematură, inclusiv cele cu leziuni anoxice intrapartum, poate să nu prezinte acidoză severă la naștere.

Diferențe în ceea ce privește ritmul cardiac fetal
Frecvența cardiacă fetală a prematurului prezintă particularități cum ar fi o frecvență de bază mai mare, o variabilitate mai mică și decelerații mai frecvente.

Cu toate acestea, o bradicardie sau un ritm plat prezent la sosirea la maternitate ar putea indica o stare anoxică de origine antenatală.

Ritmul plat la admitere este observat mai des la copiii prematuri decât la copiii născuți la termen sau aproape de termen.

Pe de altă parte, un ritm cardiac fetal normal la admiterea în maternitate urmat ulterior de bradicardie indică o afectare intrapartum. Același lucru este valabil și în cazul unei frecvențe cardiace fetale normale care devine patologică cu decelerații urmate de tahicardie și pierderea variabilității (pierderea oscilațiilor).

Frecvența afectării substanței albe cerebrale
Hemoragia intraventriculară cu afectarea materiei albe periventriculare antepartum (leucomalacia periventriculară) sunt leziuni asociate cu prematuritatea.

Leucomalacia periventriculară la prematuritate are două componente : necroza focală și afectarea difuză.

Infecțiile cum ar fi corioamniotita, prematuritatea severă, greutatea mică la naștere și detresa respiratorie sunt factori de risc pentru aceste leziuni periventriculare.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că marea majoritate a acestor leziuni de prematuritate se întâlnesc la copiii născuți înainte de 32 de săptămâni de amenoree. Copilul prematur născut înainte de 32 de săptămâni, cu o greutate mai mică de 1,5 kilograme este deosebit de expus la handicapul de prematuritate.

Cu toate acestea, leziunile materiei albe pot fi legate și de anoxia intrapartum adică în timpul travaliului.

În orice caz, leziunile materiei albe sunt cele mai frecvente la copiii prematuri indiferent dacă se datorează anoxiei intrapartum, leziunilor antepartum sau unei cauze strict legate de prematuritate.

Concluzii
Avocatul specializat în malpraxis medical trebuie să fie în măsură să consilieze familia unei tinere victime care suferă de paralizie cerebrală cu privire la oportunitatea unei acțiuni în justiție ceea ce presupune un studiu al originii handicapului care poate fi temeinic facut de un expert parte medic legist.

Acest studiu este diferit pentru o victimă născută la termen sau prematur.

Pentru ca avocatul specializat in malpraxis medical si expertul parte medic legist să poată răspunde la aceste întrebări, familia victimei ar trebui să aibe xerocopii ale documentelor medicale emise in cursul supravegherii sarcinii, o copie a dosarului de naștere precum și a celor de la unitatea de terapie intensivă neonatală / unitatea de neonatologie.

 

Pentru o consultanta juridica in cadrul careia puteti obtine toate informatiile relevante cazului dvs ma puteti contacta la telefon 0744.33.79.15, la email mihai.costache@procese-avocat.ro sau va puteti face o programare

Image by Sepp from Pixabay

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *