Malpraxis medical în gestionarea pozitiei deflectate a fatului. Risc de encefalopatie

În timpul unei nașteri complicate un copil se poate intilni cu o lipsă de oxigen ceea ce duce la encefalopatia hipoxic-ischemică și paralizie cerebrală. In prezent hipotermia terapeutică controlată – în perioada neonatală – poate reduce sau elimina orice handicap al copilului.

 

Părinții victimei au adesea întrebări pe care trebuie să le adreseze avocatului specializat in malpraxis medical sau expertului medic legist cu privire la gestionarea nașterii pentru a se asigura de șanse rezonabile de succes ale unei eventuale acțiuni în justiție.

 

Când este vorba de răspunderea medicului obstetrician-ginecolog este adesea prezentă o dificultate dinamică sau mecanică la naștere (distocie).

 

Acest lucru se datorează faptului că atunci când se confruntă cu anomalii ale ritmului cardiac fetal obstetricianul are tendința de a spera la o naștere rapidă pe cale naturală în timp ce în cazul distociei devine dificil de estimat timpul în care va avea loc nașterea.

 

De exemplu, în mod normal, copilul nenăscut are o prezentatie cu capul înainte, cu spatele pe partea laterală a burții mamei. O bună flexie a capului bebelușului reduce semnificativ dimensiunea părții care se angajează în pelvisul mamei.

 

Pe de altă parte, atunci când această flexie a capului bebelușului este absentă travaliul este adesea mai lung și mai dificil. Această dificultate poate duce la contracții mai frecvente și/sau mai intense ceea ce determina o lipsă de oxigen pentru făt. Mai rău, angajarea în pelvis poate fi imposibilă existând riscul de ruptură uterină.

 

Atunci când capul fătului se află în poziție anterioară iar fruntea se sprijină pe marginea posterioară a bazinului mamei inducând flexia astfel încât capul copilului să aibă cel mai mic diametru pentru a facilita angajarea.

 

Uneori această flexie, care aduce bărbia pe torace, nu se produce și prezentatia este deviată.

 

Atunci când există doar o ușoară deviere, capul bebelușului se află în ceea ce se numește prezentatie bregmatica având ca punct de referință fontanela anterioară (spațiul membranos dintre oasele din partea superioară a craniului fătului). Acest spațiu dispare în timpul osificării de după naștere).

 

Deși devierea este ușoară, dimensiunea prezentării este mărită cu 2,5 centimetri.

 

Această mărime crescută poate împiedica angajarea și coborârea fătului și poate fi cauza deformărilor capului sau a apariției unei umflături pe cap ceea ce poate face dificilă determinarea prezentatiei. Cu puțin noroc, angajarea poate fi realizată printr-o înclinare laterală cu o mică flexie a capului fixat altfel existind riscul ca fătul să fie imobilizat în pelvis.

 

Dacă flexia este puțin mai mare, fruntea este cea care se prezintă la intrarea în pelvisul mamei astfel încât, odată fixat, diametrul care trebuie angajat este mărit cu 4 centimetri ceea ce îl face mai mare decât cel al pelvisului normal.

 

Cu puțin noroc, prezentatia este încă mobilă și se poate flecta. În caz contrar, este o pozitie foarte distocică.

 

Dacă flexia este mai mare rezultatul este o pozitie facială în care fața fătului este pozitionata la intrarea în pelvis.

 

În ciuda acestei deflecții totale diametrul dintre bărbie și vârful capului are aceeași dimensiune favorabilă ca atunci când copilul este prezentat în situația obișnuită a capului în varianta anterioară, bine flexat, ceea ce permite nașterea fără distocie.

 

Cu toate acestea, dificultatea exista deoarece distanța dintre partea superioară a capului și torace este cea care trebuie să se angajeze ulterior iar acest diametru este mărit cu 3,5 centimetri sau mai mult, ceea ce îl face mai mare decât cel al pelvisului normal.

 

Din acest motiv este necesară o rotație spre burta mamei pentru a aduce bărbia fătului sub articulația anterioară dintre oasele pelviene.

 

Prin urmare nașterea naturala este posibilă de îndată ce se realizează această rotație anterioară a bărbiei adăugând că deformările capului pot fi semnificative.

 

Întrebările pe care familia unui copil cu paralizie cerebrală  le pune avocatului specializat in malpraxis medical sau expertului medic legist se referă în principal la ceea ce ar fi trebuit să facă obstetricianul-ginecolog in astfel de situații.

 

De exemplu, în cazul prezentării frunții este indicată cezariana cu excepția cazului în care este vorba de un copil cu greutate mai mica de 2 kilograme.

 

În cazul unei greutăți mici la naștere, nașterea vaginală este posibilă numai atunci când nasul fătului este anterior pelvisului matern, adică spre burta mamei.

 

Pe de altă parte, mobilitatea prezentatiei permite flexia capului și evitarea unei operații cezariene. Astfel, în cazul în care ritmul cardiac fetal este liniștitor și mama a primit informații clare și complete, o manevră manuală poate împinge capul înapoi și întoarce partea din spate a capului în față înainte de a-l flecta în timpul unei contracții.

 

În caz contrar, este indicată operația cezariană.

 

În cazul prezentatiei bregmatice, nașterea se face cu nasul în poziție anterioară și cu spatele capului în poziție posterioară. Travaliul și nașterea pot fi laborioase, necesitând adesea forceps pentru a ajuta la expulzare. Există insa riscul de imobilizare a capului în pelvis și atunci este indicată cezariana.

 

În cazul prezentatiei frontale, absența rotației bărbiei în poziție anterioară este o indicație pentru cezariană. După o rotație timpurie, bărbia fătului se află anterior sub articulația anterioară dintre oasele pelvine, permițând astfel eliberarea fătului.

 

Din nefericire, dificultățile de angajare, de coborâre sau de rotație pot apărea odată cu apariția contracțiilor uterine excesive, ceea ce duce la probleme cu alimentarea cu oxigen a fătului.

 

Aceste probleme apar pe înregistrarea ritmului cardiac fetal cel mai adesea ca o încetinire tardivă și/sau variabilă.

 

Anomaliile frecvenței cardiace fetale trebuie analizate de către avocatul specializat in malpraxis medical impreuna cu expertul medic legist care vor decide care este cea mai bună modalitate de a evita falsurile pozitive (adică un traseu care nu este normal dar care nu indică o asfixie fetală reală).

 

În plus, anomaliile de monitorizare pot fi cauzate de comprimarea cordonului ombilical, care poate apărea, de exemplu, în cazul prezentării cu fața.

 

În orice caz, jurisprudența instanțelor de judecată arată că anomaliile ritmului cardiac fetal sunt adesea gestionate în mod deficitar în măsura în care dificultățile travaliului, de exemplu în cazul prezentării deflectate, pot face imposibilă nașterea într-un termen proporțional cu gravitatea anomaliilor de monitorizare.

 

În plus, deformările capului fetal sau o efuziune sub scalp care creează o umflătură mare pot îngreuna evaluarea prezentării și/sau a angajamentului ceea ce face dificilă determinarea progresului travaliului în fața anomaliilor ritmului cardiac fetal în special a celor cu risc ridicat de acidoză.

 

În orice caz, avocatul specializat in malpraxis medical (pe baza opiniei expertului medic legist) va spune familiei dacă există sau nu anomalii ale travaliului care nu permiteau o naștere vaginală într-un interval de timp compatibil cu amploarea anomaliilor din monitorizarea cardiacă fetală.

 

În acest caz, medicul obstetrician-ginecolog poate fi tras la răspundere pentru cea mai usoara culpă (cum ar fi neglijența sau nerespectarea celor mai bune cunoștințe medicale disponibile).

 

Avocatul specializat in malpraxis medical trebuie să rămână vigilent în prezența unei prezentări defectuoase deoarece erorile medicale sunt frecvente în acest context.

 

În cazul în care există o suspiciune că fătul a fost pozitionat în mod eronat, avocatul specializat in malpraxis medical trebuie să analizeze impreuna cu expertul medic legist dosarul aferent supravegherii sarcinii si cel al nasterii, în special în ceea ce privește dilatarea, activitatea uterină, angajarea, ritmul cardiac fetal și lichidul amniotic, pentru a răspunde la întrebările clientilor cu privire la oportunitatea unei acțiuni în justiție.

 

Pentru ca avocatul să poată efectua această analiză, familia copilului ce a suferit un handicap la naștere trebuie să solicite o copie a dosarului medical aflat la unitatea medicala unde a fost efectuata nasterea (afla aici cum le poti obtine).

 

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare.

 

Image by Parentingupstream from Pixabay

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *