O naștere complicată: contracțiile prea frecvente

Contracțiile excesive ale uterului în timpul travaliului gravidei sunt o cauză frecventă a encefalopatiei hipoxic-ischemice care poate evolua spre paralizie cerebrală.

 

Din fericire, în prezent, copiii care au suferit din cauza lipsei de oxigen pot fi tratați la naștere cu hipotermie controlată iar această crioterapie s-a dovedit a fi foarte eficientă.

 

De fapt, hipotermia terapeutică controlată pentru nou-născuți reduce sau elimină leziunile de anoxie suferite în timpul nașterii.

 

În cazul unui handicap rezidual din cauza hipotermiei părinții victimei vor pune întrebări avocatului specializat pe malpraxis medical cu privire la modul în care a fost gestionată nașterea pentru a stabili daca exista sanse rezonabile de succes ale unei acțiuni în justiție împotriva medicului ginecolog.

 

În unele cazuri, pot fi răspunzători anestezistul (de exemplu, în cazul unei întârzieri culpabile în administrarea anesteziei pentru o cezariană) si pediatrul (în special, în cazul unei neglijențe în timpul resuscitării neonatale).

 

În orice dosar de culpa medicala victima trebuie să dovedească culpa medicului (neglijență, neatenție, nepăsare etc.) in efectuarea actului medical iar acesta să aibă o legătură cauzală cu prejudiciul suferit.

 

Una dintre cele mai frecvente cauze ale lipsei de oxigen în timpul nașterii este hiperstimularea uterină care duce la contracții prea puternice sau prea frecvente.

 

Travaliului indus

 

Atunci când travaliul nu se declanșează de la sine contracțiile pot fi induse în mod artificial fie din motive medicale (cum ar fi o sarcină prelungită sau o ruptură prematură a membranelor), fie din motive de pură comoditate (începând cu 39 de săptămâni de amenoree pentru un făt în prezentare cefalică).

 

Inducerea nu este posibilă în cazurile în care nașterea naturală este împiedicată de un obstacol (de exemplu, placenta previa) sau de o disproporție între dimensiunea capului copilului și cea a bazinului mamei.

 

Anomaliile semnificative ale ritmului cardiac fetal exclud, de asemenea, inducerea nașterii din cauza riscului de toleranță scăzut a contracțiilor de travaliu.

 

Odată ce colul uterin se află într-o stare favorabilă, oxitocina (Syntocinon*) este adesea utilizată pentru a induce contracții uterine. Odată ce au apărut contracții regulate sacul de apă este adesea rupt artificial.

 

În cazul unui col uterin nefavorabil inducerii din motive medicale, cel mai adesea este necesară maturarea colului uterin cu ajutorul prostaglandinei E2 produsă în laborator, dinoprostona, sub formă de gel Prostine* sau de dispozitiv Propess*.

 

Se mai utilizeaza prostaglandinei E1, misoprostol, produsă în laborator, pentru maturarea cervicală.

Uneori, maturarea se realizează mecanic, cu ajutorul unui balon gonflabil.

 

Pentru a determina dacă colul uterin este pregătit pentru inducere se utilizează cel mai adesea scorul Bishop care trebuie să fie mai mare sau egal cu 7.

 

Acest scor ia în considerare criterii cervicale cum ar fi dilatarea, efracția, consistența și poziția, precum și un criteriu privind nivelul capului copilului.

 

Dacă cervixul nu este pregătit există riscul de eșec al inducerii sau chiar de asfixie fetală.

 

Managementul travaliului spontan

 

Travaliul obstetrical începe cu contracții regulate, dureroase care provoacă modificări ale colului uterin.

 

Acest diagnostic al debutului travaliului este important deoarece marchează punctul de plecare pentru evaluarea progresului travaliului și începerea monitorizării întărite a fătului și a mamei.

 

Prima etapă a travaliului se referă la perioada de dilatare a colului uterin iar a doua etapă se referă la coborârea și expulzarea copilului.

 

Primul stadiu cuprinde o fază mai lentă, latentă, de la primele modificări ale colului uterin până la dilatarea de 5 centimetri urmată de o fază activă, mai rapidă, care se încheie cu dilatarea completă.

 

Pentru a dirija travaliul spontan, asistenta va utiliza o perfuzie de oxitocină (Syntocinon*).

 

Conform standardelor analizate in expertiza medico-legala acest hormon produs în laborator se administrează sub formă de perfuzie, cu o doză inițială scăzută de 2 miliunități internaționale (mIU) pe minut, crescută la fiecare 30 de minute cu 2 mIU pe minut până la obținerea unor contracții satisfăcătoare, adică 3 până la 5 contracții pe o perioadă de 10 minute, cu o doză maximă de 20 mIU pe minut.

 

Conform acestor recomandări pentru practica clinică, faza de latență din prima etapă a travaliului nu necesită, de obicei, intervenție, siasta pentru a respecta importanța modificărilor fiziologice ale colului uterin în timpul acestei faze.

 

Conform acelorași recomandări, în timpul fazei active a primului stadiu, o dilatație mai mică de 1 centimetru la 4 ore (atunci când colul uterin este cuprins între 5 și 7 centimetri) sau mai mică de 1 centimetru la 2 ore (atunci când colul uterin este mai mare de 7 centimetri) indică o dilatație anormal de lentă ceea ce poate necesita gestionarea travaliului prin ruperea sacului de apă urmată, după o întârziere de cel puțin o oră, de administrarea de oxitocină.

 

A doua etapă a travaliului poate necesita întărirea contracțiilor după două ore dacă capul fătului nu coboară. În orice caz, după coborâre, durata împingerii mamei trebuie să fie strict limitată.

 

În sfârșit, există o legătură între doza de oxitocină utilizată în timpul travaliului și riscul de hemoragie în timpul nașterii placentei după nașterea copilului, de unde și importanța recomandărilor in special cele franceze, care tind să reglementeze dozele.

 

Întrebări ale părinților cu privire la managementul hiperstimulării uterine

 

In caz de malpraxis medical, un avocat si expertul medic legist vor analiza o serie de aspecte medico-legale dintre care doar unele vor fi ridicate aici.

 

Avocatul specializat in malpraxis medical (impreuna cu expertul medic legist) trebuie să verifice dacă inducerea din motive medicale este indicată. Ei trebuie să verifice, de asemenea, că nu există contraindicații. Maturarea colului uterin va fi necesară dacă scorul Bishop este sub 7.

 

În cazul unei induceri programate, adică din motive de comoditate, va fi necesar să se verifice dacă nu există contraindicații și dacă colul uterin este pregătit pentru aceasta.

 

De asemenea, trebuie verificat consimțământul liber și informat al mamei, în conformitate cu legislatia medicala.

 

Punga cu apă nu trebuie ruptă dacă capul fătului este înalt deoarece există riscul ca cordonul ombilical să cadă în față, ceea ce ar putea duce la o lipsă gravă de oxigen și la necesitatea unei cezariene de urgență.

 

În cazul conducerii travaliului, expertul trebuie să verifice, de asemenea, că doza de oxitocină este respectată și că nu se mărește doza în fața unei activități uterine satisfăcătoare, de 3 până la 5 contracții la 10 minute.

 

În cazul unor contracții satisfăcătoare și/sau al unei bune dilatări, perfuzia de oxitocină poate fi pur și simplu redusă.

 

Cu toate acestea, în cazul în care contracțiile sunt prea frecvente, ceea ce duce la anomalii ale ritmului cardiac fetal, perfuzia de Syntocinon* trebuie oprită. Uneori, trebuie administrat intravenos un medicament precum nitroxidul (Nitronal*) pentru a suprima rapid contracțiile.

 

Firește, același lucru este valabil și în cazul în care uterul este capabil să se contracte fără să se relaxeze, deoarece această situație este deosebit de periculoasă.

 

Prin urmare, avocatul specializat in malpraxis medical trebuie să acorde o atenție deosebită dozei de oxitocină, frecvenței contracțiilor și calității relaxării dintre contracții. Acești factori trebuie să fie comparați cu toleranța fătului la travaliu.

 

Această toleranță se reflectă în frecvența cardiacă a fătului si se face distincția între trasee în funcție de riscul de acidoză fetală.

 

Riscul de acidoză fetală oferă o indicație a gradului de urgență al oricărei decizii de a efectua o cezariană.

 

Dosarele medicale sunt necesare pentru a răspunde la întrebările părinților

Avocatul specializat in malpraxis medical va rămâne atent la riscul de lipsă de oxigen în urma hiperstimulării uterine.

 

Avocatul specializat in malpraxis medical trebuie să analizeze dosarul medical si pe cel aferent supravegherii sarcinii pentru a răspunde la întrebările părinților cu privire la faptul dacă copilul lor a fost îngrijit corespunzător și dacă ar trebui să acționeze în justiție pentru a obține despăgubiri pentru prejudiciul suferit.

 

În mod firesc, pentru ca avocatul să poată efectua această analiză, trebuie să analizeze dosarul medical impreuna cu un expert medic legist.

 

În consecință, familia unei victime a unei paralizii cerebrale suferite în timpul nașterii ar trebui să solicite o copie a dosarului medical de la maternitate precum și a dosarelor medicale din timpul supravegherii sarcinii.

 

Pentru o consultanta in cadrul careia puteti obtine toate informatiile juridice relevante cazului dvs va puteti face o programare.

 

Image by jas from Pixabay

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *